Witam,
Na wstępie powiem, że nie chodzi o piracenie, używanie nie swoich numerów itp. Mam następujący problem:
Zajmuję się outsourcingiem IT dla kilkunastu firm. W większości z nich nadal używa się Windowsa XP, zazwyczaj w wersji Professional. Z racji tego mój szef postanowił jakoś je wszystkie ujednolicić oraz ułatwić ich obsługę. Pomysł polegał na stworzeniu jednej płytki instalacyjnej z użyciem programu nLite, a w nim ustawić takie rzeczy jak nazwy użytkowników, strefy czasowe itp. Najważniejszą zaś zmianą jest przeniesienie folderu Documents and Settings na partycję D:, na co instalator Windows normalnie nie pozwala.
Problem polega na tym, że w większości przypadków serial Windowsa jest bezpośrednio powiązany z płytą instalacyjną i nie zawsze przyjmuje inne numery. Jest to problem dość poważny, bo przez to nie mogę użyć licencji klienta na nowo stawianym systemie.
Nie zawsze też w ogóle posiadam płytkę instalacyjną. Przykład - kilka komputerów miało preinstalowaną Vistę Business, która to zawiera w sobie licencję na downgrade do Windowsa XP Pro. W tym przypadku jedyną opcją jest zmiana seriala już po zainstalowaniu systemu.
Zresztą, jak wspomniałem, korzystanie z płytek klientów odpada, bo żeby przerzucić D&S na D:, musiałbym potraktować nLitem każdą płytkę każdego klienta.
Zmiana seriala już po instalacji też nie jest taka prosta. Jako przykład: U jednego klienta użyłem mojej zmodyfikowanej instalki Win XP Pro. System się zainstalował, a nawet, co mnie zdziwiło, od razu aktywował. Aktywację tę "popsułem" grzebiąc w rejestrze, po czym odpaliłem narzędzie msoobe aby aktywować system przez telefon. Problem polegał na tym, że przy opcji "zmień numer seryjny" jedynym akceptowalnym numerem był mój własny (nie klienta), a dodatkowo nie wyświetlał się żaden identyfikator instalacji, tak że nie mogłem użyć opcji aktywacji przez telefon.
Moje pytanie brzmi: Czy istnieją wersje instalacyjne Win XP z SP2 lub SP3 przyjmujące każdy numer seryjny? Lub też czy istnieją narzędzia do zmiany seriala potrafiące zignorować niezgodność seriala z wersją płytki instalacyjnej?