Zasilacz - jaki wybrać ??

Dział poświęcony sprzętowi. Jeżeli masz problemy z procesorem, pamięcią, płytą główną, kartą graficzną to jest dział dla Ciebie.

Zasilacz - jaki wybrać ??

Postautor: Morthyr » 13 sie 2004, 11:13

Czesc. Chodzi mi dokladnie o firme badz model. Jaki w/g was jest godny uwagi. Chodzi oczywiscie o cos dobrego ale taniego :D (chodz to w parze w ostatnich czasach nie idzie :) ). Komp jak napisane wyzej plus jest jeszce CDROM, CDRW, FDD, dodatkowy wentyl na obudowie, lipne glosniki. A obecny zasilacz to Rubikon 300W a wiec nie jest to nic o czym by mozna gadac :). Zasilacz musi zniesc jeszce modernizacje ktora niedlugo nastapi 2x Samsung 120GB SATA, AMD 2.5 XP Bart. I do tego przydal by sie zapas mocy na podkrecenie :). Raczej ten co go mam obecnie nie pociagnie tego :). Juz sie jeden spalil a wiec teraz przydalo by sie wymiec tego zanim poleci z niego dym :)



Awatar użytkownika
Morthyr
Junior Member
 
Posty: 16
Rejestracja: 12 sie 2004, 10:33

Re: Zasilacz - jaki wybrać ??

Postautor: kornik » 13 sie 2004, 11:55

Witam
Tutaj jeszcze ciepła dyskusja na ten temat. Następnym razem najpierw poszukaj.

Pozdrawiam



kornik
 
Posty: 890
Rejestracja: 28 sty 2003, 14:00
Lokalizacja: Katowice

Re: Zasilacz - jaki wybrać ??

Postautor: szunaj » 13 sie 2004, 15:17

kornik odsyłasz do tematu zasilaczy w którym to temacie nie było uwzględnione to by zasilacz posiadał złącza typu Serial ATA. O ile wiem to nie było na forum dyskusji o zasilaczach z tym złączem, tak więc szukanie nie ma sensu.
Morthyr pisze:Czesc. Chodzi mi dokladnie o firme badz model. Jaki w/g was jest godny uwagi. Chodzi oczywiscie o cos dobrego ale taniego :D (chodz to w parze w ostatnich czasach nie idzie :) )....... I do tego przydal by sie zapas mocy na podkrecenie :). Raczej ten co go mam obecnie nie pociagnie tego :). Juz sie jeden spalil a wiec teraz przydalo by sie wymiec tego zanim poleci z niego dym :)

Tani zasilacz np. Chieftec 360W (ATX-1136H) posiada dwa te złącza, ale nie posiada filtrów przeciwzwarciowego, przeciwprzepięciowego, przeciwprzeciążeniowego i do podkręcania procesora się nie nadaje.
Jak więc Morthyr widzisz nie da się tanio dobrze i bezpiecznie i jeszcze aby był zapas mocy.

Ten ma wszystko, co potrzebujesz, ale tani nie jest: HuntKey HK400-XP Silencer GOLD 400W.
Pozdrawiam.



-
Zostań e-Polakiem.
Awatar użytkownika
szunaj
Junior Member
 
Posty: 2737
Rejestracja: 29 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: e-Polska

Postautor: Morthyr » 13 sie 2004, 18:03

Dzieki a wracajac do poprzedniego postu to poczytalem go i pomyslalem ze moze ten model bedzie sie nadawać ?

http://www.neotec.pl/neotec_x3800_380w.php?id=8

Oczywiscie tanie to to tez nie jest ale to byla tylko sugestia zwiazana z marzeniami :).
Jak sadzicie opłaca sie kupic ten zasilacz ??



Awatar użytkownika
Morthyr
Junior Member
 
Posty: 16
Rejestracja: 12 sie 2004, 10:33

Re: Zasilacz - jaki wybrać ??

Postautor: kornik » 13 sie 2004, 19:23

Witam
Szunaj szczerze mówiąc nie czytałem ponownie całej dyskusji :oops:, natomiast zwróciłem uwagę na sznurki Franka Holmana, który nota bene zaproponował zasilacze tej samej firmy co Ty i one mają złącza SATA. Ponadto pionaj dorzucił link do testów zasilaczy. Dlatego trochę pochopnie wysłałem tam Morthyra. :oops:
W sumie problem leży w ilości pieniędzy jake chcesz przeznaczyć na zakup ale moim skromnym zdaniem jeżeli NeoTEC to raczej ten. Wszak piszesz o zapasie mocy. Może świecące diody to zbytek ale za to trzy lata gwarancji drzwi w drzwi. Ewentualnie ten ale nie pisze o trzyletniej gwarancji :(

Pozdrawiam



kornik
 
Posty: 890
Rejestracja: 28 sty 2003, 14:00
Lokalizacja: Katowice

Postautor: konrad » 13 sie 2004, 19:49

Kable SATA w zasilaczu to chyba nie jest rzecz konieczna, zwsze można za małe pieniądze dokupić kabelek...?
Pozdrawiam



Przeczytaj
-------------
Zostań e-Polakiem!
-------------
http://www.hattrick.org - najlepszy manager piłkarski w sieci. Teraz również po polsku
konrad
Administrator
 
Posty: 1579
Rejestracja: 02 wrz 2002, 13:00
Lokalizacja: e-Polska

Re: Zasilacz - jaki wybrać ??

Postautor: szunaj » 13 sie 2004, 20:18

Osobiście to jak bym miał zapłacić 250zł za nowość, czyli zasilacz nie sprawdzony dłużej w eksploatacji przez użytkowników to jednak wolałbym wydać większą kasę i kupić zasilacz markowy i sprawdzony w praktyce.
Co się tyczy testów tego zasilacza przeprowadzonego na pccomp to dla mnie osobiście test byłby bardziej wiarygodny gdyby ten zasilacz testowano w sposób naprawdę laboratoryjny tzn. obciążając przez kilka godzin wszystkie jego wyjścia równocześnie odpowiednimi rezystorami drutowymi tak by możliwy był pomiar prądu jakim obciążone są poszczególne wyjścia i jednocześnie pomiar panującego wówczas napięcia na tych wyjściach. Tak jak tu to wykonano: http://www.benchmark.pl/artykuly/testy/zasilacze2003_2/strona-1.html
Po kilku godzinach pracy tak obciążonego zasilacza widać było by efekty. Myślę, że pierwsze, co dało by się zauważyć to bardzo duży wzrost jego temperatury bo radiatorki tego zasilacza to są blaszki porozcinane na końcach i wygięte a jak wygląda radiator w markowym zasilaczu? Co do jego chłodzenia przy pomocy jednego małego 80mm wentylatora to też mam wątpliwości czy to wystarczy zwłaszcza po kilku godzinach pracy jak w komputerze będzie już deko ciepło i czy wówczas nagrzany zasilacz nie spowoduje wzrostu temperatury wewnątrz obudowy komputera?
Pytanie jak sprawuje się ten zasilacz po dłuższym użytkowaniu w praktyce, bo to, jaki ma wygląd i jak jest zapakowany to sprawa w zasilaczach najmniej istotna, tak jak i pisanie, że zaletą zasilacza jest tłumienie fal elektromagnetycznych, to niczym nie poparty zwyczajny ekologiczny bajer.
Osobiście wybrałbym tylko zasilacz markowy taki, który jest sprawdzony od dłuższego czasu i cieszy się dobrą opinia użytkowników.
Wybierałbym spośród tych:
Modecom FSP350-60PN(PF) 350WPFC
Zasilacz Modecom CWT-350BDP (PFC)
Zasilacz Chieftec 360W (ATX-1136H)
Zasilacz Chieftec 360W (HPC-360-302DF)

Oszczędności na tym akurat elemencie komputera mogą mieć z czasem bardzo kosztowne następstwa, bezpieczniej jest, więc wydać nawet o 200zł więcej i mieć pewność, że pozostałym elementom komputera i naszym danym na dysku nie przydarzy się nic złego w przypadku gwałtownego skoku napięcia sieciowego. A że to możliwe to przekonał się parę dni temu mój znajomy, któremu padł komputer, gdy włączył w domu pralkę automatyczną. Koszt naprawy jego komputera wyceniono na 600zł, i gość zastanawia się teraz, co robić.

Właśnie zauważyłem że ostatnio bardzo potaniał ten markowy zasilacz Chieftec HPC-360-302-DF 360W http://www.sklepwgk.pl/opis.php?id=HPC-360-302-DF

Pozdrawiam.



-
Zostań e-Polakiem.
Awatar użytkownika
szunaj
Junior Member
 
Posty: 2737
Rejestracja: 29 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: e-Polska

Re: Zasilacz - jaki wybrać ??

Postautor: Morthyr » 14 sie 2004, 0:58

No a wiec caly czas sie przekonuje do ktoregos z modeli NeoTeca jednak model najdrozszy nie wchodzi w gre bo niebieski kolor nie pasuje do wystroju pokoju :D(joke). Wsumie czytalem kilka recenzji i testow i wypadly w/g bardzo dobrze. Do tego dochodzi fakt ze maja oni tylko 3 modele w przeciwienstwie do innych firm ktore maja po kilkanascie i uwarzam ze akurat im mniej tym lepiej bo te kilka ktore jest bedzie lepiej dopracowane bo nie tzreba poswiecac uwagi kilkudziesieciu modelom. Do tego przemawia do mnie fakt 6 zabezpieczen co w pozostalych zasilaczach jest zadko spotykane. Co do radiatorow w nim to nie roznia sie zbytnio od Huntkey'a w obu sa dosc lipne. Dobre radiatory jak narazie to widzialem tylkow Taganie TG380.. ale gdybym chcial wydac ponad 350 zl to bym sie nie pytal. Maxymalnie moge wydac z 250 zl . A do tego te zasilacze dopiero wchodza na rynek i zaczynaja zdobywac zwolennikow a wiec raczej majac 3 modele nie beda sprzedawac jakiejs lipy.



Awatar użytkownika
Morthyr
Junior Member
 
Posty: 16
Rejestracja: 12 sie 2004, 10:33

Re: Zasilacz - jaki wybrać ??

Postautor: szunaj » 14 sie 2004, 1:21

Ja do 250zł to wybrałbym: http://www.sklepwgk.pl/opis.php?id=FSP350-60PNPF
Dlaczego? Bo tak samo jak mummle uważam że to najlepsza marka zasilaczy sprawdzonych w różnych konfiguracjach sprzętowych i kupić go można w ciemno, ponieważ każdy zasilacz tej marki jest testowany wg normy Hi-pot. Pamiętaj jednak, że z nowościami rożnie bywa i zastanów się, dlaczego te zasilacze są dostępne tylko w Polsce i czego nie ma tych zasilaczy w najlepszych polskich sklepach internetowych?
To Twoje pieniądze i Twój wybór.
Pozdrawiam.



-
Zostań e-Polakiem.
Awatar użytkownika
szunaj
Junior Member
 
Posty: 2737
Rejestracja: 29 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: e-Polska

Postautor: jacek » 14 sie 2004, 9:32

Szunaj ten Chieftec 302 rzeczywiście tani , brałbym od razu.

Taka mała sugestia do adminów - może do profilu sprzętowego dodać punkt zasilacz :wink: , ludzie wiedzieliby wtedy kto jakiej zasiłki używa do swojego konfigu.



All this running around , well it's getting me down
Just give me a pain that I'm used to


/Amd AthlonXP 1800+@2100+/ Abit AN7 / 512 MB DDRAM 400 MHZ Twinmos CL 2.5 / GeForce4 Ti4200@4400 / Samsung 750B 17' LCD / Nec 3540A / Segate 120 GB Sata , Segate 40 GB ATA / Chieftec 360W /
Awatar użytkownika
jacek
 
Posty: 992
Rejestracja: 10 wrz 2003, 11:00
Lokalizacja: Belfast

Następna

Wróć do Hardware
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości