jak zmienić zamienic porty com?

Dział poświęcony sprzętowi. Jeżeli masz problemy z procesorem, pamięcią, płytą główną, kartą graficzną to jest dział dla Ciebie.

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: PrezeS15 » 15 paź 2012, 15:37

Sterownik juz zainstalowany i pojawiły mi sie dwa nowe porty com z karty silicom. problem w tym że są to porty COM5 i COM6 a musze któryś z nich zamienić na port COM2. Jak to zrobić?



PrezeS15
Junior Member
 
Posty: 9
Rejestracja: 05 paź 2012, 11:58

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: piotrino1 » 15 paź 2012, 17:23

PrezeS15 pisze:Sterownik juz zainstalowany i pojawiły mi sie dwa nowe porty com z karty silicom. problem w tym że są to porty COM5 i COM6 a musze któryś z nich zamienić na port COM2. Jak to zrobić?

Z tego co wyczytałem to W Win 98/Me nie ma możliwości zmiany numeru portu COM z interfejsu użytkownika.
Bez problemu można to zrobić w rejestrze - wyszukaj wszystkie wystąpienia COM5 lub COM6 i zmień na COM2.
Następnie uruchom ponownie system port będzie widziany jako COM2.



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: PrezeS15 » 15 paź 2012, 19:57

a gdzie jest ten rejestr???



PrezeS15
Junior Member
 
Posty: 9
Rejestracja: 05 paź 2012, 11:58

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: PrezeS15 » 15 paź 2012, 19:59

mam "czystego" windowsa 98 bez żadnych dodatków



PrezeS15
Junior Member
 
Posty: 9
Rejestracja: 05 paź 2012, 11:58

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: piotrino1 » 15 paź 2012, 20:39

PrezeS15 pisze:mam "czystego" windowsa 98 bez żadnych dodatków

:roll:
http://support.microsoft.com/kb/821658/pl
Poczytaj najpierw dokładnie co i jak, wszystkie zmiany w rejestrze robisz na swoją odpowiedzialność



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: szunaj » 16 paź 2012, 2:46

Jaki dokładnie interfejs diagnostyczny chcesz podłączyć do tego laptopa?

Czy po zainstalowaniu sterowników i ponownym uruchomieniu komputera z podłączonym interfejsem diagnostycznym system windows wykrył automatycznie urządzenie?
Jeśli system wykrył urządzanie to czy sprawdziłeś możliwość zmiany numeru portu w Menadżerze urządzeń/Porty (COM i LTP) po
kliknięciu na nie i po pokazaniu się ikonek portów klikasz na ten w którym chcesz zmienić jego numer i po rozwinięciu się menu klikasz na "właściwości", w oknie właściwości w którejś z zakładek po kliknięciu na "zaawansowane" powinna być możliwość zmiany numeru portu i jego ustawień.
Pozdrawiam



Awatar użytkownika
szunaj
Junior Member
 
Posty: 2737
Rejestracja: 29 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: e-Polska

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: PrezeS15 » 16 paź 2012, 18:04

interfejs diagnostyczny Euroscan Visa
szukałem juz wcześniej ale nie można we "właściwościach" zmienić numeru portu COM



PrezeS15
Junior Member
 
Posty: 9
Rejestracja: 05 paź 2012, 11:58

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: piotrino1 » 16 paź 2012, 18:09

PrezeS15 pisze:interfejs diagnostyczny Euroscan Visa
szukałem juz wcześniej ale nie można we "właściwościach" zmienić numeru portu COM

Przecież pisałem we wcześniejszym poście:
Kod: Zaznacz cały
Z tego co wyczytałem to W Win 98/Me nie ma możliwości zmiany numeru portu COM z interfejsu użytkownika.
Bez problemu można to zrobić w rejestrze - wyszukaj wszystkie wystąpienia COM5 lub COM6 i zmień na COM2.
Następnie uruchom ponownie system port będzie widziany jako COM2.







Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: szunaj » 17 paź 2012, 0:37

Znajomemu fachowcowi od naprawiania samochodów w czasie ostatnich kilku lat instalowałem i uruchamiałem niejeden interfejs diagnostyczny i jak pamiętam to porty konfigurowałem albo w programie diagnostycznym interfejsu albo w menadżerze urządzeń, bywało i tak że nawet na zabytkowym laptopie i nigdy nie miałem żadnego poważniejszego problemu. Nie miałem problemu bo po pierwsze postępowałem zgodnie z załączoną do danego interfejsu instrukcją instalacji i konfiguracji komputera, po drugie jeśli interfejs miał być podłączany do portów RS232 i wymagał instalacji w DOS to zawsze profilaktycznie najpierw wyłączałem w BIOS komputera wszystkie zbędne urządzenia (nawet kartę dźwiękową) po to by urządzenia te nie zajmowały przerwań IRQ, bo może to uniemożliwić prawidłową instalacje sterowników i działanie portów, (przerwania te mogą być używane przez te dodatkowe porty RS232), dlatego radziłem byś to zrobił.
Poczytaj: http://abckomputera.republika.pl/interfej.htm
Jak nie wiesz np. jak wejść do BIOS swojego laptopa to skorzystaj z google to naprawdę nie jest trudne wymaga tylko trochę czytania.

Powinieneś zainstalować sterowniki spod czystego DOS.
Z opisu karty Silicom DoubleSerial 2 x RS232:
Program instalacyjny dla DOS umożliwiający dowolne ustawienie przerwanie IRQ i adres dla karty, w notebookach posiadających złącze RS-232 porty z karty są podpinane jako kolejne wolne porty COM!


Opis konfiguracji Euroscana:
http://www.viaken.pl/artykuly.php?lang=pl&strona=6

Wszystko co może się przydać:
http://chomikuj.pl/mirosoro/Car+motoryz ... 887223.pdf

Podobno skuteczne i proste rozwiązanie: http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1 ... ml#7734600

Pozdrawiam.



Awatar użytkownika
szunaj
Junior Member
 
Posty: 2737
Rejestracja: 29 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: e-Polska

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: AnnaM » 18 lut 2013, 17:23

Odinstaluj dokładnie(najlepiej jakimś programem który odinstalowuje ci sterowniki do" zera") sterowniki PCMCIA i potem musisz dokładnie zainstalować poprawne pod system sterowniki do PCMCI i powinno działać



AnnaM
Junior Member
 
Posty: 6
Rejestracja: 16 lut 2013, 20:50

Poprzednia

Wróć do Hardware
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości