jak zmienić zamienic porty com?

Dział poświęcony sprzętowi. Jeżeli masz problemy z procesorem, pamięcią, płytą główną, kartą graficzną to jest dział dla Ciebie.

jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: PrezeS15 » 05 paź 2012, 12:25

Witam.

moja konfiguracja portów COM w DOSie

COM1 03F8H , COM2 N/A , COM3 03E8H COM4 N/A

jeden port COM jest fizyczny drugi z karty PCMCIA

JAK USTAWIĆ PORT COM2 02F8H ???????????????????

Laptop Compaq z win 98



PrezeS15
Junior Member
 
Posty: 9
Rejestracja: 05 paź 2012, 11:58

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: szunaj » 07 paź 2012, 22:07

Jaka to jest dokładnie PCMCIA, zainstalowałeś jej sterowniki prawidłowo?
W BIOS oraz w Menedżer urządzeń szukałeś ustawień portów?
Pozdrawiam.



Awatar użytkownika
szunaj
Junior Member
 
Posty: 2737
Rejestracja: 29 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: e-Polska

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: PrezeS15 » 08 paź 2012, 17:23

Karta PCMCIA Silicom DoubleSerial 2 x RS232. mam sterowniki ktore zainstalowalem i nic. w menedzeze urzadzen pisze ze sterowniki nie sa zainstalowane. w bios nie moge wejsc (nie umiem)



PrezeS15
Junior Member
 
Posty: 9
Rejestracja: 05 paź 2012, 11:58

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: szunaj » 08 paź 2012, 23:49

Spróbuj w Menedżer urządzeń odinstalować kartę PCMCIA i po ponownym uruchomieniu komputera z poziomu okna "menadżer urządzeń" poprzez opcję: "Aktualizuj sterownik" zainstaluj do tej karty sterowniki.

Napisz co zdziałałeś i zamieść screena z Menedżer urządzeń tak wykonanego by było widać na nim w Menedżer urządzeń tę kartę PCMCIA i obok otwarte okno "właściwości karty" z klikniętą zakładką "sterownik".

A tak przy okazji zapytam co do tych portów RS232 chcesz podłączyć, czy nie jest to jakiś Interfejs diagnostyczny?
Pozdrawiam.



Awatar użytkownika
szunaj
Junior Member
 
Posty: 2737
Rejestracja: 29 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: e-Polska

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: PrezeS15 » 09 paź 2012, 18:23

tak, chce podłączyć interfejs diagnostyczny.
wczesniej w menedzerze urzadzen w "gniazdo PCMCIA" byla moja karta "silicom" i kliknalem wlasciwosci i aktualizuj sterownik, wybralem z katalogu folder w ktorym mialem sterowniki i zaczela sie instalacja. Po jej zakonczeniu trzeba bylo zresetowac kompa wiec kliknalem "tak" i komp sie zawiesil. Po ponownym wlaczeniu kompa w menedzerze urzadzen karta silicom byla w "karty wielofunkcyjne" a nie jak wczesniej w "gniazdo PCMCIA" Przy nazwie tej karty jest wykrzyknik (wczesniej tez byl).

We wlasciwosciach ogolnych karty w polu "stan urzadzenia" pisze "to urzadzenie jest nieobecne w komputerze, nie pracuje poprawnie albo nie sa zainstalowane dl niego wszystkie sterowniki (Code 10.)"

probowalem zainstaolwac jeszcze raz i pisze ze sys windows bedzie uyrzywal obecnego sterownika
w zakladce "zasoby" :

zakres wejscia'wyjscia 0000 000F
przerwanie 00

czy karta moze nie dzialac przez to że komputer sie zawiesil po instalacji????



PrezeS15
Junior Member
 
Posty: 9
Rejestracja: 05 paź 2012, 11:58

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: piotrino1 » 09 paź 2012, 19:57

PrezeS15 pisze:czy karta moze nie dzialac przez to że komputer sie zawiesil po instalacji????

Nie
Odinstaluj dokładnie(najlepiej jakimś programem który odinstalowuje ci sterowniki do" zera") sterowniki PCMCIA i potem musisz dokładnie zainstalować poprawne pod system sterowniki do PCMCI i powinno działać
!



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: PrezeS15 » 09 paź 2012, 21:15

jakim programem mogę to odinstalować?



PrezeS15
Junior Member
 
Posty: 9
Rejestracja: 05 paź 2012, 11:58

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: szunaj » 09 paź 2012, 23:44

PrezeS15 pisze: (...) wybralem z katalogu folder w ktorym mialem sterowniki i zaczela sie instalacja. (...)

Nie napisałeś jaki to był dokładnie folder i jakie sterowniki wybrałeś.
Do tej karty jest instrukcja ale zapewne nie czytałeś ani instrukcji ani tego co jest napisane w pliku INF sterownika. W instrukcji jest dokładnie opisany sposób instalacji również w systemie windows 98!
Komputer się zawiesił bo najwyraźniej zainstalowałeś nie te sterowniki co trzeba.
Fragment z opisu tej karty uznawanej za wzorcową:
Łatwa i precyzyjna instalacja jest możliwa dzięki programowi Wizard, w sumie instalacja sprowadza się do potwierdzania OK.

To co dotychczas napisałeś niczego nie wyjaśniło bo piszesz zbyt ogólnikowo. Nie zamieściłeś nawet screena o którego prosiłem w poprzednim poście! Nie napisałeś też jaki interfejs chcesz uruchomić!
Od początku podejrzewałem że przyczyną problemu w tym przypadku jest konflikt karty z innymi urządzeniami laptopa np. z modemem, z IrDA, itp. Jest to dość powszechne zjawisko przy instalacji tego typu kart w przypadku niektórych komputerów. W takiej sytuacji należy odinstalować sterowniki karty i przed ponowną instalacją karty trzeba wyłączyć w BIOS wszystkie zbędne urządzenia.
Aby mieć rozeznanie co jest źle w twoim przypadku prosiłem o skreena i dlatego napisałem:
Zamieść screena z Menedżer urządzeń tak wykonanego by było widać na nim tę kartę PCMCIA i obok otwarte okno właściwości karty z zakładką sterownik.

Sterowniki można odinstalować w Menedżer urządzeń ale trzeba wiedzieć jak. Chcesz by Ci pomóc ale działasz po swojemu.
Z tego co dotychczas napisałeś sądzę że tak już namieszałeś działając po omacku że nawet gdybym napisał Ci krok po kroku co masz zrobić to i tak nie jesteś w stanie sam zainstalować w sposób prawidłowy tę kartę dlatego proponuję byś poprosił o pomoc kogoś bardziej doświadczonego.
Pozdrawiam



Awatar użytkownika
szunaj
Junior Member
 
Posty: 2737
Rejestracja: 29 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: e-Polska

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: PrezeS15 » 10 paź 2012, 17:44

sterownik mialem na dyskietce dolączonej do karty wiec to jest dobry sterownik.

niestety laptop nie mial stacji dyskietek wiec musialem przegrac na innym komputerze z dyskietki na plyte. później z plyty skopiowalem sobie sterowniki na dysk.

w menedzerze urzadzej w tej karcie pisze ze nie wystepuje konflikt z innymi urzadzeniami.

nie namieszalem zbyt wiele. pierszy raz gdy chcialem zainstalowac to kliknalem "setup" z folderu z tymi sterownikami lecz po instalacji nic sie nie zmienilo.

Przepraszam Cię Szunaj że nie zamiscilem screena o którego prosiłeś, ale pisze z innego kompa a w tamtym laptopie nie mam podłaczonego internetu a nie ma on też wejścia USB zebym mogl tego screena zgrac na pendrive'a wiec prosze o wyrozumiałość.

wiec prosze o jeszcze jakieś rady.

chcialbym spóbować jeszcze raz zainstalowac sterowniki tylko nie wiem jak je odinstalowac



PrezeS15
Junior Member
 
Posty: 9
Rejestracja: 05 paź 2012, 11:58

Re: jak zmienić zamienic porty com?

Postautor: piotrino1 » 11 paź 2012, 10:00

PrezeS15 pisze:sterownik mialem na dyskietce dolączonej do karty wiec to jest dobry sterownik.


chcialbym spóbować jeszcze raz zainstalowac sterowniki tylko nie wiem jak je odinstalowac

Jak masz sterowniki do karty na dyskietce , to upewnij się że ten sterownik jest pod twój system, spróbuj zainstalować sterownik ręcznie (wybierając plik .INF(o ile dobrze pamiętam) z dyskietki). Najpierw odinstaluj normalnie sterownik karty a potem zastosuj przykładowo ten program
:
http://pliki.pl/programy/windows/narzedzia/zarzadzanie-sterownikami/drivereasy (oczywiście to jeden z wielu programów do oczyszczania pozostałości po sterownikach -robisz to na własną odpowiedzialność) do czyszczenia pozostałości po sterownikach. Potem spróbuj ręcznie wybrać dany sterownik INF pod twój system. Restart systemu i powinno działać. Bo konfliktów z innymi urządzeniami karta nie ma, jak piszesz...



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Następna

Wróć do Hardware
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości