Ocena wątku:
  • 2 głosów - średnia: 5
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

Po podłączeniu kabla dostaję adres IP o pierwszym oktecie 169. Guzik Napraw pomaga

#1
W naszej małej sieci (15 kompów) posiadamy router na Linux`sie. Adresy IP są automatycznie nadawane przez serwer DHCP. Czasami zdarza się, że komputery z WinXP nie otrzymują swojego adresu IP. Po wydanu komendy: IPCONFIG pojawia się błędny adres 169.254.X.X., czyli nieprawidłowy. Na 100% jest wina WINXP, ponieważ na tych kompach odpalałem LINUX KNOPPIX`a z płyty boot`owalnej i wszystko było ok. Po przeinstalowaniu WINXP także problem znika. Pytanie: co może być przyczyną takiego stanu rzeczy? jak temu zabobiec? jak rozwiązać taki problem, żeby nie trzeba było za każdym razem instalować WINXP.
#2
zamiast reinstalowac sprobuj:

ipconfig /renew |/releaase [karta_sieciowa]
#3
Windows XP ma bardzo maly time out oczekiwania na odpowiedz serwera dhcp.
Jesli serwer dhcp "powoli trybi" i zanim wysle konfiguracje tcp dla kompa a w windowsie xp juz wystapi time out to niestety sie nie skonfiguruje.

Pytanie teraz za 100 punktow, jak wydluzyc ten time_out w windowsie, bo wiem ze sie da, tylko nie wiem jeszcze jak Smile
#4
Witam,
mam mały problem z dostępem do sieci w Win XP. Po podłączeniu kabla próbuje pobrać adres sieciowy z serwera DHCP, jednak po pewnym czasie wyświetla alert o treści: "To połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności".  Przydzielony adres ma w pierwszym oktecie 169. Po naciśnięciu przycisku Napraw, ponownie próbuje pobrać adres i wtedy wszystko jest już ok, wpada do podsieci do której powinien, aczkolwiek, dzieje się tam dopiero za drugim razem. Gdzie może być tego przyczyna?

Pozdrawiam
#5
Następnym razem spróbuj autokonfiguracji.
#6
Ozzy1983 napisał(a):Witam,
mam mały problem z dostępem do sieci w Win XP. Po podłączeniu kabla próbuje pobrać adres sieciowy z serwera DHCP, jednak po pewnym czasie wyświetla alert o treści: "To połączenie ma ograniczoną łączność lub brak łączności". Przydzielony adres ma w pierwszym oktecie 169. Po naciśnięciu przycisku Napraw, ponownie próbuje pobrać adres i wtedy wszystko jest już ok, wpada do podsieci do której powinien, aczkolwiek, dzieje się tam dopiero za drugim razem. Gdzie może być tego przyczyna?

Pozdrawiam

Źle skonfigurowany jest DHCP... masz ewidentny komunikat lub wpisałeś złe dane od operatora.
#7
Dokładnie. Źle wpisane dane operatora lub coś nie tak z DHCP.
#8
Skontaktuj się z operatorem , to rozwiąże problem, dane przestały być aktualne.
#9
Nie ma to jak rady udzielane 2 lata później Smile
#10
Lepiej późno niż wcaleSmile
  


Podobne wątki
Wątek: Autor Odpowiedzi: Wyświetleń: Ostatni post
  Windows XP Po włożeniu kabla do karty sieiowej nie pali się żółta dioda uszkodzona sieciówka? Mariio28 3 498 02.09.2011 15:54
Ostatni post: Mariio28
  Windows XP Po włożeniu kabla sieciowego do notboka Acer wyłacza mi sie bezprzew. karta sieciowa art13 2 278 19.04.2006 08:31
Ostatni post: Krizz
  2 karty sieciowe - jak samemu zrobić skrętkę z kabla telefonicznego? Będzie działać? _PREDATOR_ 4 502 08.06.2005 14:04
Ostatni post: _PREDATOR_

Skocz do:


Użytkownicy przeglądający ten wątek:
4 gości