[*] POMOCY! Restart Systemu!

Dział od którego rozpoczęła się działalność forum. Znajdziecie tu tematy dotyczące Windows XP.

Postautor: pmal » 30 cze 2007, 13:12

No właśnie.Na to co pisał Krizz to odpowiem, że serwis nie stwierdził nic.Po prostu oddali mi kompa z zaznaczeniem, że nie wiedzą co się dzieje.To powoduje błąd a ja nie mam pojęcia jak to rozwiązać.Słyszałem że może to powodować plik wymiany.Jest naprawdę jakieś rozwiązanie czy powinienem podać więcej danych?



Awatar użytkownika
pmal
Junior Member
 
Posty: 69
Rejestracja: 05 cze 2007, 9:05
Lokalizacja: Terra Masoviensis

Postautor: Krizz » 30 cze 2007, 15:21

Jeśli serwis miał kopa w rękach i nic nie poradził, cięzko żebyśmy doradzili coś nie widząc go na oczy. Jak na razie, wykluczylismy winę softu, bo system był przeinstalowywany (chyba, że po zainstalowaniu dokonywałeś "personalizacji" systemu wykonując jakąś szkodliwą operację, którą cięzko będzie teraz określić). Wina lezy zatem po stronie sprzętu. Ja sądzę, że to albo za słaby lub uszkodzony zasilacz, lub po prostu rąbnięta płyta główna. Nic innego nie pozostaje.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: Bitterman » 04 lip 2007, 21:32

a ja zapytam co z plikiem dmp? przydałby się on żeby zobaczyć co i jak.



Awatar użytkownika
Bitterman
Administrator
 
Posty: 6218
Rejestracja: 18 wrz 2003, 13:00
Lokalizacja: Hotel Zacisze

Postautor: Krizz » 04 lip 2007, 22:24

Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: Bitterman » 06 lip 2007, 15:53

to znak że muszę mieś silniejsze okulary. A pmal zmienił sterowniki na inne? jaka to płyta? czy zainstalował sterowniki do płyty głównej? (chyba ze nie doczytałem i to zrobił już)



Awatar użytkownika
Bitterman
Administrator
 
Posty: 6218
Rejestracja: 18 wrz 2003, 13:00
Lokalizacja: Hotel Zacisze

Postautor: pmal » 15 lis 2007, 16:53

Witam ponownie.Postanowiłem jeszcze raz napisać, gdyż niedawno zmieniłem system na viste i mam podobny problem.Komputer się sam restartuje.System zapisał minidumpa.Nie mam jednak pojęcia co powoduje ów problem.Jeżeli była zmiana systemu to chyba jednak nie system a sprzęt.Mógłby ktoś rzucić na to okiem?



Załączniki
raport.zip
(33.47 KiB) Pobrany 697 razy
Awatar użytkownika
pmal
Junior Member
 
Posty: 69
Rejestracja: 05 cze 2007, 9:05
Lokalizacja: Terra Masoviensis

Postautor: Frank Holman » 15 lis 2007, 17:29

cóż powiedzieć

Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.8.0004.0 X86
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.


Loading Dump File [C:\WINXP\Minidump\Mini111307-01.dmp]
Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

Symbol search path is: SRV*c:\winxp\symbols\websymbols*http://msdl.microsoft.com/download/symbols
Executable search path is:
Windows Vista Kernel Version 6000 UP Free x86 compatible
Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS Personal
Built by: 6000.16514.x86fre.vista_gdr.070627-1500
Kernel base = 0x81800000 PsLoadedModuleList = 0x81908ab0
Debug session time: Tue Nov 13 19:37:58.357 2007 (GMT+1)
System Uptime: 0 days 0:01:04.077
Loading Kernel Symbols
....................................................................................................................................
Loading User Symbols
Loading unloaded module list
......
*******************************************************************************
* *
* Bugcheck Analysis *
* *
*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck D1, {60018ef, 2, 0, 84c5178c}



Probably caused by : ecache.sys ( ecache!EcCacheIoWorker+92 )

Followup: MachineOwner
---------

kd> !analyze -v
*******************************************************************************
* *
* Bugcheck Analysis *
* *
*******************************************************************************

DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL (d1)
An attempt was made to access a pageable (or completely invalid) address at an
interrupt request level (IRQL) that is too high. This is usually
caused by drivers using improper addresses.
If kernel debugger is available get stack backtrace.
Arguments:
Arg1: 060018ef, memory referenced
Arg2: 00000002, IRQL
Arg3: 00000000, value 0 = read operation, 1 = write operation
Arg4: 84c5178c, address which referenced memory

Debugging Details:
------------------




READ_ADDRESS: GetPointerFromAddress: unable to read from 819275a0
Unable to read MiSystemVaType memory at 81908680
060018ef

CURRENT_IRQL: 2

FAULTING_IP:
ecache!EcCacheIoWorker+92
84c5178c 8b16 mov edx,dword ptr [esi]

CUSTOMER_CRASH_COUNT: 1

DEFAULT_BUCKET_ID: VISTA_DRIVER_FAULT

BUGCHECK_STR: 0xD1

PROCESS_NAME: System

TRAP_FRAME: 8593ac38 -- (.trap 0xffffffff8593ac38)
ErrCode = 00000000
eax=00000000 ebx=84007360 ecx=8400745c edx=84c57428 esi=060018ef edi=912d4958
eip=84c5178c esp=8593acac ebp=8593ad7c iopl=0 ov up ei ng nz na pe cy
cs=0008 ss=0010 ds=0023 es=0023 fs=0030 gs=0000 efl=00010a87
ecache!EcCacheIoWorker+0x92:
84c5178c 8b16 mov edx,dword ptr [esi] ds:0023:060018ef=????????
Resetting default scope

LAST_CONTROL_TRANSFER: from 84c5178c to 81849254

STACK_TEXT:
8593ac38 84c5178c badb0d00 84c57428 ffffffff nt!KiTrap0E+0x2ac
8593ad7c 819afc5d 84007360 85931680 00000000 ecache!EcCacheIoWorker+0x92
8593adc0 8189a196 84c516fa 84c57360 00000000 nt!PspSystemThreadStartup+0x9d
00000000 00000000 00000000 00000000 00000000 nt!KiThreadStartup+0x16


STACK_COMMAND: kb

FOLLOWUP_IP:
ecache!EcCacheIoWorker+92
84c5178c 8b16 mov edx,dword ptr [esi]

SYMBOL_STACK_INDEX: 1

SYMBOL_NAME: ecache!EcCacheIoWorker+92

FOLLOWUP_NAME: MachineOwner

MODULE_NAME: ecache

IMAGE_NAME: ecache.sys

DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP: 4549b1da

FAILURE_BUCKET_ID: 0xD1_ecache!EcCacheIoWorker+92

BUCKET_ID: 0xD1_ecache!EcCacheIoWorker+92

Followup: MachineOwner
---------

kd> lmvm ecache
start end module name
84c45000 84c6a000 ecache (pdb symbols) c:\winxp\symbols\websymbols\ecache.pdb\E083A5C0DE294A18A079F46C3AA36E561\ecache.pdb
Loaded symbol image file: ecache.sys
Mapped memory image file: c:\winxp\symbols\websymbols\ecache.sys\4549B1DA25000\ecache.sys
Image path: \SystemRoot\System32\drivers\ecache.sys
Image name: ecache.sys
Timestamp: Thu Nov 02 09:52:42 2006 (4549B1DA)
CheckSum: 0002A2CD
ImageSize: 00025000
File version: 6.0.6000.16386
Product version: 6.0.6000.16386
File flags: 0 (Mask 3F)
File OS: 40004 NT Win32
File type: 3.7 Driver
File date: 00000000.00000000
Translations: 0000.04b0
CompanyName: Microsoft Corporation
ProductName: Microsoft® Windows® Operating System
InternalName: ecache.sys
OriginalFilename: ecache.sys
ProductVersion: 6.0.6000.16386
FileVersion: 6.0.6000.16386 (vista_rtm.061101-2205)
FileDescription: Special Memory Device Cache
LegalCopyright: © Microsoft Corporation. All rights reserved.





\
Awatar użytkownika
Frank Holman
Junior Member
 
Posty: 8588
Rejestracja: 10 lut 2004, 14:00

Postautor: pmal » 15 lis 2007, 17:46

Czyli co się dzieje?Driver?Sprzęt?Z tego wynika chyba, że ecache.sys.Coś powinienem z tym zrobić?



Awatar użytkownika
pmal
Junior Member
 
Posty: 69
Rejestracja: 05 cze 2007, 9:05
Lokalizacja: Terra Masoviensis

Postautor: Frank Holman » 15 lis 2007, 17:52

a widzisz , dalej niedokładnie czytasz
ja przede wszystkim zauważyłem, że chodzi cały czas o ten sam typ błędu
DRIVER_IRQL_NOT_LESS_OR_EQUAL
a zatem cały czas jest problem ze sprzętem, który nie wiadomo jak był sprawdzany (np. pamięć), czy zrobiono coś z tymi temperaturami, czy analizowano zawartość i przydatność danych elementów zestawu
no i te nieszczęsne sterowniki :( czy poznałeś już dokładnie rodzaje elementów swojego kompa i zorientowałeś się w procedurze doboru sterowników ? czy dasz sobie szansę na pomoc pisząc dużo precyzyjniejszych danych (przyjrzyj się mojemu podpisowi co do sprzętu - oczekujemy od CIebie tej samej szczegółowości)



\
Awatar użytkownika
Frank Holman
Junior Member
 
Posty: 8588
Rejestracja: 10 lut 2004, 14:00

Postautor: Bitterman » 18 lis 2007, 13:30

Plik ecache.sys odpowiada za pamięć a dokładnie Special Memory Device Cache. Więcej informacji http://www.microsoft.com/technet/technetmag/issues/2007/03/VistaKernel/

Czyli problem z sterownikami. Postaraj się zainstalować najnowsze lub kompatybilne z Vistą.



Awatar użytkownika
Bitterman
Administrator
 
Posty: 6218
Rejestracja: 18 wrz 2003, 13:00
Lokalizacja: Hotel Zacisze

PoprzedniaNastępna

Wróć do Windows XP
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości