niechce się włączyć itd.

Dział od którego rozpoczęła się działalność forum. Znajdziecie tu tematy dotyczące Windows XP.

niechce się włączyć itd.

Postautor: szary » 25 kwie 2012, 7:46

Siemka,
mam pewien problem z xp(wersja z 2002 r.) otóż gdy sie instaluje to ma problemy z skopiowaniem 2 plików, po skopiowaniu gdy kopmuter się restartuje to pisze że nie ma systemu (coś w tym stylu).System został dokupiony przez rodziców do laptopa, system jest najprawdopodobniej normalny.
Proszę o szybką pomoc :cry: :cry:



szary
Junior Member
 
Posty: 17
Rejestracja: 25 kwie 2012, 7:34

Re: niechce się włączyć itd.

Postautor: piotrino1 » 25 kwie 2012, 8:12

Sprawdz czy ta płytka z systemem działa na innym komputerze i nie ma błedów z kopiowaniem plików. Możesz spróbować wykombinować inną "sprawnie działającą" płytkę z systemem(xp SP2) i z niej instalować system. Po prostu wymień płytkę instalacyjną na inną ...



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: niechce się włączyć itd.

Postautor: szunaj » 25 kwie 2012, 16:44

szary pisze:Siemka,
mam pewien problem z xp(wersja z 2002 r.) (...)System został dokupiony przez rodziców do laptopa, system jest najprawdopodobniej normalny.
Proszę o szybką pomoc :cry: :cry:

Co to znaczy: "system jest najprawdopodobniej normalny".
Jeśli zwracasz się o pomoc to postaraj się przynajmniej napisać dokładna treść komunikatu jaki się pokazuje.
Polecam zapoznać się: http://rtfm.killfile.pl/
Pozdrawiam.



Awatar użytkownika
szunaj
Junior Member
 
Posty: 2737
Rejestracja: 29 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: e-Polska

Re: niechce się włączyć itd.

Postautor: Krizz » 25 kwie 2012, 17:36

szary pisze:mam pewien problem z xp(wersja z 2002 r.) (...) System został dokupiony przez rodziców do laptopa, system jest najprawdopodobniej normalny.

Jak mógł być dokupiony, skoro od dłuższego czasu nie jest już w sprzedaży?



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Re: niechce się włączyć itd.

Postautor: szary » 25 kwie 2012, 18:00

Krizz pisze:Jak mógł być dokupiony, skoro od dłuższego czasu nie jest już w sprzedaży?
został dokupiny wcześniej kilka lat temu!



szary
Junior Member
 
Posty: 17
Rejestracja: 25 kwie 2012, 7:34

Re: niechce się włączyć itd.

Postautor: szary » 26 kwie 2012, 7:15

po resecie kompa wyskakuje komuikat:
reboot ad select proper boot device
or insert boot media in selected boot device and press a key
ponownie uruchomić komputer i wybrać właściwe urządzenie rozruchowe
lub włóż nośnik startowy w wybrane urządzenie startowe i naciśnij klawisz



szary
Junior Member
 
Posty: 17
Rejestracja: 25 kwie 2012, 7:34

Re: niechce się włączyć itd.

Postautor: szary » 26 kwie 2012, 7:15

piotrino1 pisze:Sprawdz czy ta płytka z systemem działa na innym komputerze i nie ma błedów z kopiowaniem plików. Możesz spróbować wykombinować inną "sprawnie działającą" płytkę z systemem(xp SP2) i z niej instalować system. Po prostu wymień płytkę instalacyjną na inną ...


tak



szary
Junior Member
 
Posty: 17
Rejestracja: 25 kwie 2012, 7:34

Re: niechce się włączyć itd.

Postautor: piotrino1 » 26 kwie 2012, 10:14

szary pisze:po resecie kompa wyskakuje komuikat:
reboot ad select proper boot device
or insert boot media in selected boot device and press a key
ponownie uruchomić komputer i wybrać właściwe urządzenie rozruchowe
lub włóż nośnik startowy w wybrane urządzenie startowe i naciśnij klawisz


Prawdobodobnie masz napęd CD/DVD uszkodzony, spróbuj wymienić napęd na inny (np.na usb) lub bootować system z pendrive(jak to się robi poszukaj w necie). W biosie musisz mieć ustawione na startowanie z napędu CD/DVd...



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: niechce się włączyć itd.

Postautor: szary » 26 kwie 2012, 16:24

według mnie to jest raczej niemożliwe bo komp został zakupiony jako stan nowy... :!:



szary
Junior Member
 
Posty: 17
Rejestracja: 25 kwie 2012, 7:34

Re: niechce się włączyć itd.

Postautor: piotrino1 » 26 kwie 2012, 17:44

szary pisze:według mnie to jest raczej niemożliwe bo komp został zakupiony jako stan nowy... :!:

Czy w biosie wykrywa ci dysk, i napęd ?? Sprawdz to , jeśli ci nie wykrywa to załaduj w biosie ustawienia domyslne , zapisz i zrestartuj ...


P.S Możesz użyć jakiegoś programu do partycjonowania(np. partition magic lub inny) i usuń partycje na których próbowałeś instalować system, i dopiero wtedy instaluj system od nowa...



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Następna

Wróć do Windows XP
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości
cron