Restart systemu

Dział od którego rozpoczęła się działalność forum. Znajdziecie tu tematy dotyczące Windows XP.

Restart systemu

Postautor: colonial » 28 wrz 2010, 17:32

Witam,
mam następujące pytanie - co mogę zrobić aby wejść do xp choć w trybie awaryjnym, jeśli w wyniku wyszukiwania błędów w urządzeniach niezgodnych z plug & play wyłączyłem, ale nie odinstalowałem opcje IntelIDE i partmgr? Dodam, że obie te opcje wyświetlały żółty wykrzyknik. Dziękuję za każdą okazaną pomoc. Jestem bezsilny a windows pokazuje pasek postępu i restartuje się ponownie, w programie partition magic nie widać nazw dysków tylko znaczki typu gwiazdka. Recovery z płyty oryginalnej przywróciło pliki systemowe ale wciąż jedynie widzę planszę uruchamiania win xp po czym nastepuje restart, w tryb awaryjny też nie mogę wejść. Mój system to win xp home.



colonial
Junior Member
 
Posty: 8
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:28

Postautor: piotrino1 » 28 wrz 2010, 17:54

No to pozostaje Ci uruchomienie kompa z płyty instalacyjnej windowsa, wejście do trybu naprawy (wciśnięcie R) i, po zalogowaniu jako administrator, wpisanie polecenia fixmbr . Może pomoże, jak nie to reinstalka systemu...Chyba ze ktoś ma lepsze pomysły.... :)



SYSTEM: [color=Black]WINDOWS 7 64bit/DEBIAN 64bit.[/color] MOBO: ASROCK N68C-S UCC
PROCESOR: ATHLON64 x2 5600 2.9GHz. PAMIĘĆ:Kingston 4GB DDR2 800MHz CL5 Dual Channel Dysk: WDC WD800JB-00JJA0 (80GB, IDE)
Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Postautor: colonial » 28 wrz 2010, 18:12

Tyle, że nie mam możliwości naprawy, nie wyświetla mi się ta opcja i to jest zastanawiające dlaczego? Odłączenie urządzeń (kart, dvd) nie dało efektu, raz wyrzucił mi bluescreen z błędem 0x0000007E.



colonial
Junior Member
 
Posty: 8
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:28

Postautor: Krizz » 28 wrz 2010, 19:08

piotrino1 pisze:No to pozostaje Ci uruchomienie kompa z płyty instalacyjnej windowsa, wejście do trybu naprawy (wciśnięcie R) i, po zalogowaniu jako administrator, wpisanie polecenia fixmbr .

Ciekawa koncepcja - naprawianie MBRa podczas gdy ewidentnie nie jest uszkodzony, skoro system się uruchamia. A to, że nie uruchamia się do końca, jest już inna kwestią, lecz z pewnością nie ma nic wspólnego z MBR. Delikwent najwyraźniej usunął sobie sterownik niezbędny do rozruchu systemu. Proponuję, skoro już mowa o płycie instalacyjnej, po prostu odpalić naprawę systemu (drugie R).

Tyle, że nie mam możliwości naprawy, nie wyświetla mi się ta opcja i to jest zastanawiające dlaczego?

Aby wyświetliła Ci się opcja naprawy, trzeba włożyć płytę instalacyjną systemu i z niej uruchomić system - nie z dysku twardego.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: piotrino1 » 28 wrz 2010, 19:12

colonial pisze:Tyle, że nie mam możliwości naprawy, nie wyświetla mi się ta opcja i to jest zastanawiające dlaczego?

Powinieneś to mieć...Płytka oryginalna ???, ogólnie czy system masz oryginalny czy nie...?
P.S Znowu nie doczytałem że masz xp home....

colonial pisze: Odłączenie urządzeń (kart, dvd) nie dało efektu, raz wyrzucił mi bluescreen z błędem 0x0000007E.

Co do tego błedu to sprawdz programem memtest (sciągniesz z sieci ten program) pamięc RAM., Ten błąd odpowiada także za błędy w pamięci RAM....ale także jak wyczytałem wina może być w braku SP2......Jaką wersję sp masz ?

KRIZZ pisze:Ciekawa koncepcja - naprawianie MBRa podczas gdy ewidentnie nie jest uszkodzony, skoro system się uruchamia.
Sorry, mój błąd przeoczyłem(nie doczytałem) w trakcie czytania postu że system się uruchamia lecz potem restartuje....Rzeczywiśćie to raczej nie jest wina MBRa......Masz rację

KRIZZ pisze: Aby wyświetliła Ci się opcja naprawy, trzeba włożyć płytę instalacyjną systemu i z niej uruchomić system - nie z dysku twardego.

Tak też w moim drugim poście radziłem....



SYSTEM: [color=Black]WINDOWS 7 64bit/DEBIAN 64bit.[/color] MOBO: ASROCK N68C-S UCC
PROCESOR: ATHLON64 x2 5600 2.9GHz. PAMIĘĆ:Kingston 4GB DDR2 800MHz CL5 Dual Channel Dysk: WDC WD800JB-00JJA0 (80GB, IDE)
Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Postautor: colonial » 28 wrz 2010, 19:35

Sprawdzę, czy z dysku da się uruchomić opcję naprawy, mam product recovery cd-rom z service packiem 2, system jest oryginalny jak najbardziej. Kompa nie mogłem rano odpalić, ciągle się restartował, więc załączyłem awaryjny i w menedżerze urządzeń w gałęzi urządzeń niezgodnych z plug&play wyłączyłem dwie opcje IntelIDE i partmgr. Od tego momentu wciąż się restartuje na ekranie windowsa i nie idzie trybu awaryjnego włączyć.

Udało się odpalić win mini. Nie mogę tylko wymusić ostatniego punktu przywracania, wywala mi błąd STOP: 0x0000007B i nie wiem co z tym zrobić, da się doinstalować jakieś sterowniki za pomocą np usb? i jak mogę zlokalizować czego mu brak?



colonial
Junior Member
 
Posty: 8
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:28

Postautor: piotrino1 » 28 wrz 2010, 21:10

colonial pisze:Udało się odpalić win mini. Nie mogę tylko wymusić ostatniego punktu przywracania, wywala mi błąd STOP: 0x0000007B i nie wiem co z tym zrobić,

Co do błedu to: http://support.microsoft.com/kb/324103/pl



SYSTEM: [color=Black]WINDOWS 7 64bit/DEBIAN 64bit.[/color] MOBO: ASROCK N68C-S UCC
PROCESOR: ATHLON64 x2 5600 2.9GHz. PAMIĘĆ:Kingston 4GB DDR2 800MHz CL5 Dual Channel Dysk: WDC WD800JB-00JJA0 (80GB, IDE)
Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Postautor: colonial » 28 wrz 2010, 22:16

Czy da się z poziomu win mini uruchomić ponownie te dwie opcje, które wyłączyłem - IntelIDE i partmgr?



colonial
Junior Member
 
Posty: 8
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:28

Postautor: Krizz » 29 wrz 2010, 7:03

Nie wspieramy tu modyfikowanych wersji Windowsów. Tak jak to było już powiedziane, uruchom płytę instalacyjną (recovery) i tam powinna być opcja naprawy, a jak nie - reinstal.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: colonial » 29 wrz 2010, 9:57

Ok, zbyt ważne dane mam, najpierw muszę je skopiować. Zbyt poważny błąd żeby go naprawić zapewne. Dzięki za pomoc.



colonial
Junior Member
 
Posty: 8
Rejestracja: 28 wrz 2010, 17:28

Następna

Wróć do Windows XP
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości