Dość zaawansowany problem ze zmianą seriala (Win XP Pro)

Dział od którego rozpoczęła się działalność forum. Znajdziecie tu tematy dotyczące Windows XP.

Dość zaawansowany problem ze zmianą seriala (Win XP Pro)

Postautor: symek » 04 kwie 2011, 14:47

Witam,
Na wstępie powiem, że nie chodzi o piracenie, używanie nie swoich numerów itp. Mam następujący problem:

Zajmuję się outsourcingiem IT dla kilkunastu firm. W większości z nich nadal używa się Windowsa XP, zazwyczaj w wersji Professional. Z racji tego mój szef postanowił jakoś je wszystkie ujednolicić oraz ułatwić ich obsługę. Pomysł polegał na stworzeniu jednej płytki instalacyjnej z użyciem programu nLite, a w nim ustawić takie rzeczy jak nazwy użytkowników, strefy czasowe itp. Najważniejszą zaś zmianą jest przeniesienie folderu Documents and Settings na partycję D:, na co instalator Windows normalnie nie pozwala.

Problem polega na tym, że w większości przypadków serial Windowsa jest bezpośrednio powiązany z płytą instalacyjną i nie zawsze przyjmuje inne numery. Jest to problem dość poważny, bo przez to nie mogę użyć licencji klienta na nowo stawianym systemie.

Nie zawsze też w ogóle posiadam płytkę instalacyjną. Przykład - kilka komputerów miało preinstalowaną Vistę Business, która to zawiera w sobie licencję na downgrade do Windowsa XP Pro. W tym przypadku jedyną opcją jest zmiana seriala już po zainstalowaniu systemu.

Zresztą, jak wspomniałem, korzystanie z płytek klientów odpada, bo żeby przerzucić D&S na D:, musiałbym potraktować nLitem każdą płytkę każdego klienta.

Zmiana seriala już po instalacji też nie jest taka prosta. Jako przykład: U jednego klienta użyłem mojej zmodyfikowanej instalki Win XP Pro. System się zainstalował, a nawet, co mnie zdziwiło, od razu aktywował. Aktywację tę "popsułem" grzebiąc w rejestrze, po czym odpaliłem narzędzie msoobe aby aktywować system przez telefon. Problem polegał na tym, że przy opcji "zmień numer seryjny" jedynym akceptowalnym numerem był mój własny (nie klienta), a dodatkowo nie wyświetlał się żaden identyfikator instalacji, tak że nie mogłem użyć opcji aktywacji przez telefon.

Moje pytanie brzmi: Czy istnieją wersje instalacyjne Win XP z SP2 lub SP3 przyjmujące każdy numer seryjny? Lub też czy istnieją narzędzia do zmiany seriala potrafiące zignorować niezgodność seriala z wersją płytki instalacyjnej?



symek
Junior Member
 
Posty: 3
Rejestracja: 04 kwie 2011, 14:27

Postautor: Krizz » 04 kwie 2011, 17:09

Czyli zakładasz, że każdy klient będzie miał OEMową wersję systemu? Jeśli któryś klient posiada licencje Open lub BOX, potrzebny jest system z odpowiedniej instalki - MOLPowej lub BOXowej. OEM nie zadziała na kluczu licencji Open czy BOX i nic na to nie poradzisz.
Program pozwalający na zmianę klucza po instalacji to np. Magical Jelly Bean Keyfinder (przynajmniej w starszej wersji potrafił zmienić, w nowej chyba już nie), ale do klonowania instalek i tak powinieneś użyć sysprepa, który umożliwi wpisanie klucza klienta po przywróceniu systemu ze skustomatyzowanego obrazu. Co więcej, powinieneś wiedzieć, że samo gołe klonowanie jest w niektórych przypadkach niezdrowe - w przypadku systemów podłaczonych do AD uzywanie dwóch sklonowanych systemów może prowadzić do przykrych sytuacji. Każdy komputer podczas instlacji tworzy swój identyfikator SID, którego unikalność jest niezbędna podczas pracy w domenie, podczas gdy sklonowany system będzie miał taki sam SID jak system źródłowy. Sysprep rozwiązuje ten problem i dlatego, przez utworzeniem obrazu systemu powinieneś go potraktować tym narzędziem.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: symek » 05 kwie 2011, 8:13

Tak, przeważająca większość ma OEMy.

Nie jestem pewien, o co chodzi Ci z SIDem. Zawsze mi się wydawało, że SID jest tworzony w dość losowy sposób podczas instalacji systemu. Na 100% nie jest na sztywno powiązany tylko z instalką systemu.

O sysprepie właśnie czytam - poleciłeś mi go tylko ze względu na przygotowywanie szybszej instalki systemu, czy też jako remedium na niewchodzące seriale?



symek
Junior Member
 
Posty: 3
Rejestracja: 04 kwie 2011, 14:27

Postautor: Krizz » 05 kwie 2011, 13:48

symek pisze:Nie jestem pewien, o co chodzi Ci z SIDem. Zawsze mi się wydawało, że SID jest tworzony w dość losowy sposób podczas instalacji systemu. Na 100% nie jest na sztywno powiązany tylko z instalką systemu.

No właśnie, jest tworzony losowo PODCZAS INSTALACJI. System klonowany nie jest instalowany, a zatem SID będzie taki sam, a to szkodliwe w środowisku domenowym. Bynajmniej oczywiście nie jest powiązany z konkretną płyta instalacyjną, nic takiego nie napisałem.

symek pisze:O sysprepie właśnie czytam - poleciłeś mi go tylko ze względu na przygotowywanie szybszej instalki systemu, czy też jako remedium na niewchodzące seriale?

Obydwa. Sysprep to podstawa podczas instalacji masowej.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: symek » 05 kwie 2011, 14:17

Klonować nie zamierzam, chciałem tylko stworzyć w miarę uniwersalną instalkę. Z SIDami problemów mieć nie będę.

Podpowiesz mi, jak sysprep pomoże mi przy niewchodzącym serialu?



symek
Junior Member
 
Posty: 3
Rejestracja: 04 kwie 2011, 14:27

Postautor: Krizz » 05 kwie 2011, 16:11

Jeżeli Twoja modyfikowana instalka i klucze klientów to OEMy to musi wchodzić. Nie wiem co zrobiłeś, by aktywować z automatu swój modyfikowany instalator, a co potem, by go "odaktywować", z pewnością jednak nie powinno się robić żadnego "odaktywowania" - sytem po przywróceniau z kopii obrazu czy instalacji z płytki powinien się zapytać choćby o klucz produktu, jeśli mowa o OEMach, a następnie o aktywację. Jeżeli u Ciebie to nie można było wpisać klucza klienta, znaczy to, że Twój spreparowany system nie był OEMem, albo klucz klienta nie był OEMowski.
Nie mniej po to jest własne narzędzie sysprep, by obraz instalacji w celu jego masowego klonowania. Jest to dużo szybsza metoda, niż instalowanie systemu nawet jeśli zmodyfikowanego. Oczywiście - zasadza zgodności typu licencjonowania: OEM, Box czy Open, nadal obowiązuje.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: chiffownia » 10 kwie 2011, 8:37

Nie istnieje uniwersalna instalka systemu pod wszystkie klucze.
Niestety musisz sobie zrobić tyle wersji płyt instalacyjnych ile masz typów licencji.
Tak jak koledzy pisali już wcześniej potrzebujesz co najmniej 3-ch płyt pod wersje: OEM, BOX, OPEN (jest jeszcze SELECT tu nie wiem czy nie pasowała by instalka od OPEN), więcej pod: http://www.microsoft.com/poland/sam/download.mspx#licensing.
No i do zmiany klucza (jeśli został dodany poprzez nlite) służy sysprep. No i jeśli będziesz chciał wpisać klucz "OEM" a zainstalowana jest wersja "OPEN" to nie będzie takiej możliwości (system będzie klucz odrzucał jako niezgodny).

Oczywiście klucz od Home nie będzie pasował do Professional i na odwrót.

No i jest jeszcze kwestia systemów OEM sygnowanych przez dużych producentów, takich jak HP, Fujitsu czy ACER, etc. Posiadają oni własne klucze SLP (taki uniwersalny klucz, który umieszczony jest już we wszystkich preinstalowanych przez producenta komputerach w danym systemie oraz na płytach recovery) i jest on inny niż na stickersie naklejonym na urządzeniu. W tym przypadku zawsze używałem płyt dedykowanych i nie wiem jak to można bardziej ujednolicić (czy klucze np będą pasować do wersji "OEM Software")

P.S.
Tu masz nazwy europejskich płyt z win XP: http://www.tacktech.com/display.cfm?ttid=422 - i tyle należałoby mieć wersji płyt, hehe.



chiffownia
Junior Member
 
Posty: 24
Rejestracja: 14 kwie 2010, 16:40

Re: Dość zaawansowany problem ze zmianą seriala (Win XP Pro)

Postautor: jasmeen » 20 lut 2016, 8:08

Nie mniej po to jest własne narzędzie sysprep, by obraz instalacji w celu jego masowego klonowania. Jest to dużo szybsza metoda, niż instalowanie systemu nawet jeśli zmodyfikowanego.



NOOR
jasmeen
Junior Member
 
Posty: 1
Rejestracja: 20 lut 2016, 8:03


Wróć do Windows XP
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Yahoo [Bot] i 6 gości