RAM - jaki wybrać?

Dział poświęcony sprzętowi. Jeżeli masz problemy z procesorem, pamięcią, płytą główną, kartą graficzną to jest dział dla Ciebie.

RAM - jaki wybrać?

Postautor: zx » 18 cze 2004, 16:33

Planuje zakup 512 MB RAM (333) - czy firma i jakieś dodatkowe bajery mają znaczenie? Na razie wybrałem http://www.skleppc.pl/index.php?m=item&id=2771 - czy to jest ok?



Awatar użytkownika
zx
 
Posty: 1667
Rejestracja: 21 mar 2003, 14:00

Postautor: pionaj » 18 cze 2004, 17:42

tak firma ma znaczenie ale znaczenie ma też na jaki wydatek cie stać i do czego to ma słuzyć, wybrałeś to co najtańsze :lol: też mam takie :wink:

tu są jeszcze ciut tańsze
http://www.proline.pl/shop.php?kat=Pami%EAci



GA M55S-S3,Athlon64 3500(AM2)@2.5GHz/GF 7300GT Galaxy/ZALMAN 256MB, WDC 250GB 16MB SATAII,2x512 DDR2/667mHz Kingston,Chieftec450, LG GSA-H10N. LCD BenQ FP91G+ i Asus A6RP AP0083+WD2000KS

Obrazek
Awatar użytkownika
pionaj
 
Posty: 2679
Rejestracja: 27 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: Jana Kantego

Postautor: zx » 18 cze 2004, 21:26

Cóż... prawdę powiedziawszy 128 to nawet na XP zamało :P No i na pewno trochę do gier się przyda nowszych... a co do kasy - wiadomo - im taniej tym lepiej - tylko czy nie lepiej poczekać i nazbierać na coś lepszego - czy zauważę jakieś różnice?



Awatar użytkownika
zx
 
Posty: 1667
Rejestracja: 21 mar 2003, 14:00

Postautor: pionaj » 18 cze 2004, 21:50

a na czym te 128 ,,siedzi,, ? :lol:



GA M55S-S3,Athlon64 3500(AM2)@2.5GHz/GF 7300GT Galaxy/ZALMAN 256MB, WDC 250GB 16MB SATAII,2x512 DDR2/667mHz Kingston,Chieftec450, LG GSA-H10N. LCD BenQ FP91G+ i Asus A6RP AP0083+WD2000KS

Obrazek
Awatar użytkownika
pionaj
 
Posty: 2679
Rejestracja: 27 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: Jana Kantego

Re: RAM - jaki wybrać?

Postautor: jaho » 18 cze 2004, 22:14

zx pisze:Planuje zakup 512 MB RAM (333) - czy firma i jakieś dodatkowe bajery mają znaczenie? Na razie wybrałem http://www.skleppc.pl/index.php?m=item&id=2771 - czy to jest ok?


za ta cene a nawet taniej mozna kupic ddr400. zawsze lepiej miec troche rezerwy mocy, nie?



pozdrawiam
Awatar użytkownika
jaho
 
Posty: 448
Rejestracja: 19 cze 2003, 13:00

Postautor: zx » 19 cze 2004, 8:30

Kurcze - wczytałem się w instrukcję od płyty i znalazłem info, że maks to 266 mHz :P (ECS K7S5A). Cóż... co będzie jak wsadzę 300? Poprostu obniży częstotniwość, czy nie będzie działać?

jaho a gdzie można kupić?



Awatar użytkownika
zx
 
Posty: 1667
Rejestracja: 21 mar 2003, 14:00

Postautor: pionaj » 19 cze 2004, 9:25

nie wsadziesz bo takich nie ma :lol:
masz zapewne na myśli 333 te spokojnie możesz a nawet 400 też
może gdzieś wypatrzysz na jakiejś giełdzie czy witrynie
o np takie ogloszenie-
sprzedam :2x Kingston DDR 256MB PC-333 (KVR333X64C25/256) cena: 350 zł
i juz możesz negocjować



GA M55S-S3,Athlon64 3500(AM2)@2.5GHz/GF 7300GT Galaxy/ZALMAN 256MB, WDC 250GB 16MB SATAII,2x512 DDR2/667mHz Kingston,Chieftec450, LG GSA-H10N. LCD BenQ FP91G+ i Asus A6RP AP0083+WD2000KS

Obrazek
Awatar użytkownika
pionaj
 
Posty: 2679
Rejestracja: 27 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: Jana Kantego

Postautor: jaho » 19 cze 2004, 11:05

mozesz kupic np tam gdzie podal pionaj po 337zl. ja sprawdzalem na http://www.esc.pl i tu sa za 339zl (co ciekawe dr333 i ddr400 w takiej samej cenie)



pozdrawiam
Awatar użytkownika
jaho
 
Posty: 448
Rejestracja: 19 cze 2003, 13:00

Postautor: DANIO » 20 cze 2004, 17:41

Ja polecam http://sklep.benchmark.pl/pelny_9684.html czyli takie jak ja mam sa to markowe pamieci (czyli jak wiadomo powinny byc stabilne) kosztuje w tej chwili 433 czyli o okolo sto kilka zł mniej od kingstonow. A nie wiem czy wiesz ale jesli chodzi o pamieci to marka ma znaczenie co do stabilnosci szybkosci i podkrecalnosci pamieci. Ale w tej chwili z pamieciami bym zaczekal az stana sie troszke tansze. Aha zapomniałem, uwazac trzeba na spadek cen ramu poniewaz jednego dnia moga byc tanie a na nastepny dzien ceny moga podskoczyc bardzo wysoko. 8)



Mój podpis więcej znaczy ... od chlorowych wybielaczy.
Awatar użytkownika
DANIO
Junior Member
 
Posty: 383
Rejestracja: 16 lut 2003, 18:34

Postautor: mummle » 20 cze 2004, 21:24

Gdzieś je widziałem po 400...



We wszechświecie więcej jest głupoty niż wody. I ma dłuższy okres trwałości.
Obrazek
Awatar użytkownika
mummle
Administrator
 
Posty: 2469
Rejestracja: 26 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: e-Polska

Następna

Wróć do Hardware
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości
cron