Problem z grafiką ???

Dział poświęcony sprzętowi. Jeżeli masz problemy z procesorem, pamięcią, płytą główną, kartą graficzną to jest dział dla Ciebie.

Problem z grafiką ???

Postautor: piotrino1 » 30 maja 2012, 10:05

Witam. Mam komputer z systemem XP we firmie. Po włączeniu komputera (prawie zawsze) grafika rozjeżdża się pokazują , Napisy rozjeżdżają się w prawo, aż do ukazania się ekranu logowania ( na którym grafika normalnie chodzi, napisy normalnie widać-bez rozjeżdzania napisów). Po zalogowaniu do systemu grafika pracuje OK, wszystko widać tak jak powinno...Bardzo sporadycznie komputer uruchamia się normalnie (bez rozjeżdzania grafiki). Czy ktoś spotkał się z takim problemem? Obstawiałbym na kartę graficzną (NVIDIA GEFORCE 2 MX\MX 400) ale nie mam na razie innej na wymianę. Karty zintegrowanej nie ma, żeby sprawdzić ..Dxdiag przeszedł bez problemów. Komputer jest stary (8-10lat). Ogolnie komp chodzi ok, po za tym uruchamianiem się z "rozjeżdżającymi napisami" a potem wszystko chodzi ok. Zastanawia mnie czy to wina karty graficznej, czy przyczyna leży gdzie indziej... Będę musiał wykombinować kartę graficzną do tego kompa. Myślałem też o zainstalowaniu najnowszych sterów pod kartę, (tego nie próbowałem) ale wątpię cz pomoże...Tak czy siak jestem ciekawy waszego zdania na ten temat..

P.S Monitor jest LCD 19 calowy



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: Problem z grafiką ???

Postautor: sztosz » 10 cze 2012, 8:35

Moim skromnym zdaniem, po prostu grafika nie poprawnie obsługuje tryb 640x480 16bitowy i to raczej wynika z interpretacji przez kartę tego co jej jądro systemu do wyświetlenia przekazuje oraz tego że nie poprawnie interpretuje monitor podłączony do karty (jego rozdzielczości etc). Załadują się stery i wszystko wraca do normy, bo de facto nic uszkodzone nie jest.



Awatar użytkownika
sztosz
Administrator
 
Posty: 3234
Rejestracja: 19 lip 2004, 13:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Problem z grafiką ???

Postautor: piotrino1 » 10 cze 2012, 19:23

sztosz pisze:Moim skromnym zdaniem, po prostu grafika nie poprawnie obsługuje tryb 640x480 16bitowy i to raczej wynika z interpretacji przez kartę tego co jej jądro systemu do wyświetlenia przekazuje oraz tego że nie poprawnie interpretuje monitor podłączony do karty (jego rozdzielczości etc). Załadują się stery i wszystko wraca do normy, bo de facto nic uszkodzone nie jest.

To jak grafika nie obsługuje trybu 640x480 to wtedy wystarczy instalacja nowszych sterowników do karty, jak rozumiem, jak to nie pomoże to wymiana karty na "lepszą" , która poprawnie obsługuje ten tryb?. Przy zmianie rozdzielczości wcześniej miałem mimo to ten sam efekt przy uruchamianiu komputera.Wszystko chodzi na karcie, tylko na początku obraz się rozjeżdża po włączeniu komputera..Pozdrawiam



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: Problem z grafiką ???

Postautor: sztosz » 11 cze 2012, 11:09

Nie twierdzę że nie obsługuje w ogóle 640x480 tylko się nie może grafa z monitorem dogadać póki nie są załadowane sterowniki ;) Ja bym to zostawił, bo to chyba niczemu nie przeszkadza chyba że przez kilka sekund przy starcie obraz jest rozjechany?



Awatar użytkownika
sztosz
Administrator
 
Posty: 3234
Rejestracja: 19 lip 2004, 13:00
Lokalizacja: Wrocław


Wróć do Hardware
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
cron