Podłaczanie skanera do komputera...

Dział poświęcony sprzętowi. Jeżeli masz problemy z procesorem, pamięcią, płytą główną, kartą graficzną to jest dział dla Ciebie.

Podłaczanie skanera do komputera...

Postautor: piotrino1 » 17 maja 2012, 7:35

Witam, dostałem na przyszły tydzień do podłaczenia skanera do komputera. Dostałem skaner-Obrazek .Model scanera to: MS9520. Ściągłem instrukcję, i wszystko wydawałoby się proste, gdyby nie ze koncówki kabla komunikacyjnego mają zakończenie PS/2(niby do klawiatury-daję screan opisu tych końcówek na czerwono):Obrazek Według instrukcji mam podłaczenie scanera przez kabel USB, a nie przez PS/2. Znalazłem też opis "informacji serwisowej" -podłaczanie scanera do klawiatury (pokazane w screanie) Obrazek. Czy ktoś ma doświadczenie w podłaczaniu skanerów tego typu do komputera... Jak się domyślam pewnie trzeba wymienić ten kabel co jest na zdjęciu na USB? Ale wczesniej mam skorzystać z "obsługi serwisowej"- podłaczania skanera do klawiatury? Nie mogę tego za bardzo ogarnąć.. I ostatnie pytanie czy drukarka (na screanie), którą dostałem wraz ze skanerem - Obrazekłączy się w jakiś sposób z tym skanerem, czy to dwie odrębne ur ządzenia pracujące osobno ? Pozdrawiam

P.S Nigdy nie podłaczałem tego typu skanerów, i wolę się upewnić co i jak...



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: Podłaczanie skanera do komputera...

Postautor: Krizz » 17 maja 2012, 14:06

Skaner kodów kreskowy to inne niż zwykły skaner ustrojstwo. Po rozpoznaniu kodu wysyła go w postaci sekwencji klawiszy - czyli tak, jakbyś naciskał kolejno klawisze odpowiadające danemu kodowi kreskowemu na klawiaturze. Stąd port PS/2.

Co do imageshack - u mnie nie widać obrazków. Poza tym IS jest strasznie powolny.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Re: Podłaczanie skanera do komputera...

Postautor: piotrino1 » 17 maja 2012, 16:20

Krizz pisze:Skaner kodów kreskowy to inne niż zwykły skaner ustrojstwo. Po rozpoznaniu kodu wysyła go w postaci sekwencji klawiszy - czyLi tak, jakbyś naciskał kolejno klawisze odpowiadające danemu kodowi kreskowemu na klawiaturze. Stąd port PS/2.



To jak rozumiem wystarczy podłaczyć skaner ( ma dwa kable PS/2-męski i żenski) do komputera i do klawiatury.Domyślam się że chodzi o klawiaturę komputerową ? A jak klawiatura jest na USB? I to wszystko? Żadnego oprogramowania , sterowników..? W przyszłym tygodniu tworzę nowe stanowisko komputerowe pracy na magazynie, i będę musiał podłaczyć ten skaner i drukarkę do komputera do pracy...Dlatego się pytam.. A co z podłaczaniem skanera przez usb jak opisane w instrukcji? Coś czuję że na weekend czeka mnie rozpracowanie tego co i jak.

Krizz pisze:Co do imageshack - u mnie nie widać obrazków. Poza tym IS jest strasznie powolny.
U mnie na komputerach bez problemu widać obrazki...



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: Podłaczanie skanera do komputera...

Postautor: Krizz » 17 maja 2012, 19:23

Jak widać, czytnik na PS/2 mógłby klawiaturze zająć port w kompie, stąd kabel pozwalający na równoczesne podłączenie klawiatury i czytnika. Jeżeli masz klawiaturę USB, nie będą ze sobą kolidować (oprócz tego, że będą działać jako dwie klawiatury), więc nie ma problemu. Nie za bardzo widzę, po co owe "przeprogramowanie" do współpracy z klawiaturą USB, może chodzi o jakieś konflikty w komunikacji, nie mniej jeśli jest tak napisane, to po prostu tak zrób.
Oczywiście problem pojawia się, gdy w komputerze nie masz portu PS/2... przejściówki z PS/2 na USB są strasznie problematyczne i dosyć trudne do kupienia, choć powinny działać.
Drukarka kodów kreskowych to osobne urządzenie, nie mające nic wspólnego z czytnikiem. Podłączasz ją do kompa i drukujesz identyfikatory z programu, który jest do tego przystosowany.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Re: Podłaczanie skanera do komputera...

Postautor: piotrino1 » 17 maja 2012, 19:42

Krizz pisze:Skaner kodów kreskowy to inne niż zwykły skaner ustrojstwo. Po rozpoznaniu kodu wysyła go w postaci sekwencji klawiszy - czyli tak, jakbyś naciskał kolejno klawisze odpowiadające danemu kodowi kreskowemu na klawiaturze. Stąd port PS/2.

.

Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienia. To jak rozumiem podłączam kabel PS/2 skanera do komputera do wejscia PS/2 a drugi kabel skanera wpinam w klawiaturę.../ , jak to działa mniej wiecej? Po wczytaniu kodu kreskowego gdzie to jest zapisywane? Bez żadnego oprogramowania do tego,?Jak rozumiem to mogę też właśnie wpisywać kod , właśnie z klawiatury zamiast go odczytywać z kodu kreskowego ???

Krizz pisze:Drukarka kodów kreskowych to osobne urządzenie, nie mające nic wspólnego z czytnikiem. Podłączasz ją do kompa i drukujesz identyfikatory z programu, który jest do tego przystosowany.

Dzięki za wyczerpujące wyjaśnienie



Pozdrawiam



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: Podłaczanie skanera do komputera...

Postautor: Krizz » 17 maja 2012, 21:08

Dokładnie tak - czytnik kodów działa jak klawiatura - po zczytaniu kodu po prostu wysyła do systemu liczby/znaki znajdujące się w kodzie (kod kreskowy to nic innego jak ciąg cyfr zapisany w sposób łatwy do odczytania przez proste urządzenie optyczne, jakim jest czytnik) i zatwierdza ciąg enterem. I tyle. Aplikacja, która współpracuje z czytnikiem oczekuje na wpisanie tego ciągu i zatwierdzenie enterem, ale możesz równie dobrze wpisać kod na klawiaturze, tyle, że jest to czasochłonne w przypadku konieczności zinwentaryzowania wielu przedmiotów. Jak widzisz, czytnik bardzo upraszcza tę procedurę.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Re: Podłaczanie skanera do komputera...

Postautor: piotrino1 » 17 maja 2012, 21:32

Krizz pisze:Dokładnie tak - czytnik kodów działa jak klawiatura - po zczytaniu kodu po prostu wysyła do systemu liczby/znaki znajdujące się w kodzie (kod kreskowy to nic innego jak ciąg cyfr zapisany w sposób łatwy do odczytania przez proste urządzenie optyczne, jakim jest czytnik) i zatwierdza ciąg enterem. I tyle. Aplikacja, która współpracuje z czytnikiem oczekuje na wpisanie tego ciągu i zatwierdzenie enterem, ale możesz równie dobrze wpisać kod na klawiaturze, tyle, że jest to czasochłonne w przypadku konieczności zinwentaryzowania wielu przedmiotów. Jak widzisz, czytnik bardzo upraszcza tę procedurę.


OK, prawie wszystko już rozumiem Krizz, tylko gdzie zapisuje wczytane kody kreskowe? , w skaner?, czy do komputera (do jakiegoś programu?)...Coś będę musiał to przetestować najpierw na jakims kompie, zanim to podłaczę do własciwego komputera...

Tu w informacji serwisowej skanera mam napisane:
Kod: Zaznacz cały
Informacja Serwisowa
W celu przeprogramowania skanera Metrologic MS9520 PS/2 do
współdziałania z klawiaturą USB należy podjąć następujące kroki:
1. Wyłączyć komputer.
2. Podłączyć skaner do komputera a klawiaturę PS/2 do skanera. (tymczasowo)
3. Uruchomić komputer.
4. Zeskanować poniższy kod kreskowy (lub znajdujący się w instrukcji programowania
w sekcji „KEYBOARD” na str. 55 o nazwie „Enable Stand-Alone Keyboard Emulation”)
5. Odłączyć klawiaturę PS/2 od skanera. Podłączyć klawiaturę USB do komputera
6. Ponownie uruchomić komputer
Informacja Serwisowa
Czy to mam rozumiec tak jak mi to opisałeś. Tzn. klawiaturę podłaczam tylko tymczasowo do skanera, a potem muszę odłączyć ją...?



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: Podłaczanie skanera do komputera...

Postautor: Krizz » 18 maja 2012, 6:46

piotrino1 pisze:OK, prawie wszystko już rozumiem Krizz, tylko gdzie zapisuje wczytane kody kreskowe? , w skaner?, czy do komputera (do jakiegoś programu?)

Wydawało mi się, że to wyjaśniłem - skoro skaner jest podłączony pod PS/2 klawiaturowy, i sam działa jak klawiatura, to oczywiste jest, że ciąg znaków nie jest nigdzie "zapisywany" - czytnik wysyła je do komputera w postaci ciągu znaków. Nie tylko do programu do inwentaryzacji, ale też do notatnika czy każdego innego programu, jeśli chcesz. JAK KLAWIATURA.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Re: Podłaczanie skanera do komputera...

Postautor: piotrino1 » 18 maja 2012, 8:15

Krizz pisze:Wydawało mi się, że to wyjaśniłem - skoro skaner jest podłączony pod PS/2 klawiaturowy, i sam działa jak klawiatura, to oczywiste jest, że ciąg znaków nie jest nigdzie "zapisywany" - czytnik wysyła je do komputera w postaci ciągu znaków. Nie tylko do programu do inwentaryzacji, ale też do notatnika czy każdego innego programu, jeśli chcesz. JAK KLAWIATURA.

Dzięki za wyjaśnienia , o to mi chodziło. W przyszłym tygodniu się biorę za to. Jeszcze raz dziękuję Tobie za pomoc!!!. Pozdrawiam serdecznie



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12


Wróć do Hardware
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość