Problem z UPS

Dział poświęcony sprzętowi. Jeżeli masz problemy z procesorem, pamięcią, płytą główną, kartą graficzną to jest dział dla Ciebie.

Problem z UPS

Postautor: piotrino1 » 11 maja 2012, 17:51

Witam, mam problem dotyczący UPS. Na ostatnie minuty przed pracą na biurku na którym są trzy komputery podłączone do jednego UPS ( nie zdążyłem spisać jaki to UPS). Po całkowitym wyłączeniu tych trzech komputerów, wszystko było ok. Po minucie lub więcej było słychać pisk (przerywany), (myślałem że komputer nie jest wyłączony i jakaś awaria jest). Ale po sprawdzeniu okazało się że te trzy komputery są wyłączone prawidłowo. I pisk ucichł ale po gdzieś minucie znowu było słychać pisk (cicho-) (przerywany). Okazało się że to piszczy co jakiś czas UPS. Po wyłączeniu UPS przestało piszczeć z przerwami. Wcześniej nikt nie zgłaszał mi problemu z UPS. I tu pytanie czy takie "popiskiwanie" UPS jest normalne ??? Oczywiście prąd cały czas "działa" w gniazdkach... Pozdrawiam



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: Problem z UPS

Postautor: hsurim » 11 maja 2012, 18:05

A co na temat potencjalnych przyczyn popiskiwania UPS-a, mówi instrukcja obsługi ?



Awatar użytkownika
hsurim
Junior Member
 
Posty: 95
Rejestracja: 20 kwie 2007, 13:43

Re: Problem z UPS

Postautor: piotrino1 » 11 maja 2012, 19:51

hsurim pisze:A co na temat potencjalnych przyczyn popiskiwania UPS-a, mówi instrukcja obsługi ?
Nie zdązyłem spisać modelu UPS. Jak będę w pracy w poniedziałek to spiszę i poszukam w necie instrukcji do tego.. I dlatego dałem zapytanie tu na forum, do czasu aż zajrzę do instrukcji danego modelu UPS, o ile mi to pomoże ...



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: Problem z UPS

Postautor: hsurim » 11 maja 2012, 20:16

Może się np. kończyć akumulator i .. pipczy.



Awatar użytkownika
hsurim
Junior Member
 
Posty: 95
Rejestracja: 20 kwie 2007, 13:43

Re: Problem z UPS

Postautor: piotrino1 » 12 maja 2012, 12:55

hsurim pisze:Może się np. kończyć akumulator i .. pipczy.

Według mnie jak UPS chodzi 48 godzin na dobę, to powinien być naładowany cały czas. Chyba ze jest awaria w dostawie prądu, wtedy wiadomo że bierze napięcie z UPS (na którym jest "naładowane" napięcie) i po rozładowaniu UPS , znowu są ładuje i może "piszczec" jak się nie mylę..



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: Problem z UPS

Postautor: Krizz » 12 maja 2012, 13:08

W zależności od klasy UPSa (a biorąc pod uwagę, że są pod nim aż 3 komputery, może być lepszy), pipczenie może oznaczać, że bateria jest do wymiany. Zajrzeć do instrukcji.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Re: Problem z UPS

Postautor: piotrino1 » 14 maja 2012, 6:18

Dzięki za odpowiedz. Model zasilacza to: APC BACK-UPS ES 550. Szukam instrukcji do niego...Pozdrawiam



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Re: Problem z UPS

Postautor: Krizz » 14 maja 2012, 7:36

To jest zwykły UPS do podtrzymywania pojedynczego komputera. Absolutnie nie powinieneś go używać do podtrzymywania aż 3 komputerów!!! To, że ma dużo gniazdek nic nie znaczy - podaje maksymalnie 330W, a to zbyt mało, by 3 komputery mogły być podtrzymane.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Re: Problem z UPS

Postautor: hsurim » 14 maja 2012, 10:01

To pipczenie, może także sygnalizować przeciążenie UPSa.



Awatar użytkownika
hsurim
Junior Member
 
Posty: 95
Rejestracja: 20 kwie 2007, 13:43

Re: Problem z UPS

Postautor: piotrino1 » 14 maja 2012, 10:30

Krizz pisze:To jest zwykły UPS do podtrzymywania pojedynczego komputera. Absolutnie nie powinieneś go używać do podtrzymywania aż 3 komputerów!!! To, że ma dużo gniazdek nic nie znaczy - podaje maksymalnie 330W, a to zbyt mało, by 3 komputery mogły być podtrzymane.
Dzięki za wyjaśnienia. To po cholerę producent daje aż 8 gniazd do tego UPS... Ten UPS jest od ponad dwóch lat we firmie. Zza mojego poprzednika ten UPS był podłaczany i używany do dziś. I nic nie bylo zmieniane. Dopóki w piątek nie było zauważone, że po wyłączeniu komputerów UPS "piszczy co jakiś czas. Po wyłączeniu go na weekend, i właczeniu go dziś rano, wszystko chodzi bez zarzutu. Żadnych pisków, czy wyłączeń komputerów nie było... Będę obserwował tego UPS., i będę musiał zdać raport szefowi, ze to jest UPS na jeden komputer a nie trzy jak piszesz...


P.S. Z UPS nie miałem nigdy do czynienia wcześniej, a tu mam styczność z UPSami. Więc muszę się szybko podszkolić w tym temacie...Dzięki za wyjaśnienia...



Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Następna

Wróć do Hardware
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
cron