Komputer się zawiesza

Dział poświęcony sprzętowi. Jeżeli masz problemy z procesorem, pamięcią, płytą główną, kartą graficzną to jest dział dla Ciebie.

Komputer się zawiesza

Postautor: Refik » 07 maja 2012, 15:07

Witam, mam problem z komputerem a mianowicie ciągle się zawiesza. Stało się to nagle wyszedłem do kuchni po jedzenie wracam i był czarny ekran od teraz po restarcie zawiesza się. System czasem się uruchomi chwile pochodzi (20 sekund) i zawiecha. Czasem nawet podczas wczytywania systemu. Kilka razy zdarzyło się że zawiesił się w biosie.

Zmieniałem ram, grafikę, zasilacz, odłączałem dysk i próba na ubuntu kończy się tym samym zawiechą. Restarty biosu też robiłem. Nie ma spuchniętych kondensatorów na płycie.


Temp proca w biosie 35 - 40 stopni.


Dodam że komputer ma dwa lata i był dość często używany tylko i wyłącznie do internetu oraz karty TV DVBT. Nie był kręcony oraz używany w przyzwoitych warunkach w domu.

Specyfikacja:

Płyta Asus P5B
Proc Intel 6400 2,13 ghz
Ram 2x 1 GB A DATA 800 mhz
dysk Segate 500 GB
Grafika jakaś PCIE najtańsza ATI z sklepu.
Zasilacz no name Mustang 450w


Specyfikacja z podmianą częsci:

Płyta Asus P5B
Proc Intel 6400 2,13 ghz
Ram 2x 1 GB OCZ 800 mhz
Grafika na PCI (te białe)
Zasilacz LCPower 600w

Wszystkie podmienione części były w 100 % sprawne wyjęte z innego działającego komputera. Proszę o pomoc bo już nie wiem co jest, czyżby płyta główna ? A może procek ?



Awatar użytkownika
Refik
Junior Member
 
Posty: 143
Rejestracja: 15 sie 2008, 12:42

Re: Komputer się zawiesza

Postautor: mQ » 07 maja 2012, 19:23

A wcześniej nie zauważałeś objawów co by procek mógł paść? Bo taka nagła śmierć w normalnych warunkach zwykle nie następuje (najczęściej znaczne przegrzanie i wtedy zaczynają się problemy). Podobnie sprawa ma się jeśli chodzi o MOBO. Najlepiej byłoby podmienić procka i sprawdzić.
Spróbuj jeszcze dla pewności wyjąć bebechy z obudowy i poskładać od nowa "na stole" i spróbować odpalić. Czasami, o dziwo, pomaga.



mQ
Junior Member
 
Posty: 1371
Rejestracja: 14 lip 2004, 12:04

Re: Komputer się zawiesza

Postautor: Refik » 08 maja 2012, 18:27

Wcześniej chodził idealne, ale przez dwa lata nie był nigdy wyłączany z prądu z gniazdka. Zauważyłem że south bridge (chyba to już się tak nie nazywa) jest gorący do tego stopnia że dłużej niż 30 s go nie utrzymię.

Komp rozłożony na stole żadnej poprawy.


Dzisiaj podmieniłem procesor. Włączam efekt zadziwiający komputer włączył się chodził 20 min wyszedłem z pokoju wróciłem za 15 nadal chodził później zacząłem chodzić po necie i po jakiś 10 min w necie zawiesił się ponownie ... Od teraz nawet na tym zmienionym procku zawiesza się po minucie, dwóch rożnie. Zmieniony procek założyłem do innego kompa i na nim śmiga. Wszystkie części podmienione zostaje płyta główna.



Awatar użytkownika
Refik
Junior Member
 
Posty: 143
Rejestracja: 15 sie 2008, 12:42

Re: Komputer się zawiesza

Postautor: Refik » 11 maja 2012, 21:53

Witam,
płyty głównej jeszcze nie kupiłem, ale dzisiaj na tych częściach co przedtem się zawieszał (org od niego) podkręciłem procesor z 2,13 na 2,32 tak tylko lekko z napięcie vcore 1,42 i odziwo komputer chodzi już dobre 40 min i sie nie zawiesza... O co tu chodzi ?!



Awatar użytkownika
Refik
Junior Member
 
Posty: 143
Rejestracja: 15 sie 2008, 12:42

Re: Komputer się zawiesza

Postautor: mQ » 11 maja 2012, 22:10

Stawiam na przypadek. No chyba, że teraz będzie chodził jak należy, to widocznie procek musi być podkręcony żeby działał ;).



mQ
Junior Member
 
Posty: 1371
Rejestracja: 14 lip 2004, 12:04

Re: Komputer się zawiesza

Postautor: sztosz » 10 cze 2012, 8:21

Zasilacz wymieniłeś, domyślam się. Jeżeli zwiększyłeś vcore i działą, to stawiam na płytę, nie wiem czy sekcja zasilania czy co, ale wymiana mobo pewnie pomoże.



Awatar użytkownika
sztosz
Administrator
 
Posty: 3234
Rejestracja: 19 lip 2004, 13:00
Lokalizacja: Wrocław

Re: Komputer się zawiesza

Postautor: Adimus » 04 sty 2013, 11:25

Kiedyś miałem podobny przypadek ze starym prockiem AMD - wymiana zasilacza, ramu, grafiki nic nie pomagało. Ostatecznie się wkurzyłem i podniosłem napięcie na procku (wcześniej było zgodnie z instrukcją) - od tego czasu komp się nie zawiesiła ani razu... ale może to był jednostkowy przypadek :)



Adimus
Junior Member
 
Posty: 5
Rejestracja: 04 sty 2013, 10:08


Wróć do Hardware
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
cron