LAN i ginące połączenie

Wszystkie problemy związane z siecią LAN oraz Internetem.

LAN i ginące połączenie

Postautor: vacu » 04 maja 2010, 11:11

Witam,

Mam pewien wk...urzający ;) problem z siecią w pracy, męczę temat już od roku i nic nie mogę zdziałać. Wygląda to tak:

Mamy wynajęte biura w większym budynku, do nas "przychodzi" pojedyncza skrętka wpięta w switcha, ze switcha rozchodzi się sieć do kompów w biurach (ok. 15). U siebie nie mamy żadnego routera/serwera, serwer jest jeden dla całego budynku, jest tam DHCP, z którego dostajemy IP, nasz firma funkcjonuje jako osobna podsieć.
Na czym polega problem: na kompach w firmie i-net działa tak, że jak zapuszczę "ping 192.168.2.1 -t" i tak to sobie leci to neta mam (to jest adres bramy). Natomiast jeśli pinga nie puszczę to co chwilę tracę połączenie tzn. połączenie niby jest ale strony się nie otwierają, po zapuszczeniu pinga na nowo przez jakiś czas nie trafia on do celu. Goście od sieci twierdzą, że u nich jest wszystko OK a sprawdzali niby już ze 100 razy. Czy przyczyną takiego stanu może być marny switch? Mamy taki totalny badziew z Pronoxu co prawda ale jeszcze się nie spotkałem z sytuacją, żeby switch powodował takie problemy... z kolei jeśli nie switch i nie "serwer" to co może być przyczyną? Sytuacja jest że tak powiem "OS independent" tzn. na wszystkich OSach jest to samo (XP, Vista, 7-mka).
Pozdrawiam!
vacu



Obrazek
Awatar użytkownika
vacu
Junior Member
 
Posty: 2365
Rejestracja: 21 sty 2004, 14:00
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza (Zagłębie Dąbrowskie)

Postautor: cin » 04 maja 2010, 13:55

Ja bym rowniez obstawial na poczatek switcha lub jakis problem z polaczeniem tego switcha z dalsza infrastruktura.



Awatar użytkownika
cin
Junior Member
 
Posty: 2583
Rejestracja: 30 sie 2002, 13:00

Postautor: Krizz » 04 maja 2010, 14:15

Wpiłąbym coś pod kabel uplinkowy od switcha, tzn pominął go w komunikacji, aby sprawdzić, czy to rzeczywiście nie jest czasem wina switcha, ale sądzę, że może być problem niedokonfigurowanego firewalla.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: vacu » 04 maja 2010, 16:52

No to pozostaje sprawdzić ten switch. Trochę to niewygodne (znaczy miejsce, gdzie się znajduje jest trudno dostępne = wysoko :P) ale cóż poradzić. Podobno już tam się ktoś kiedyś podłączał bezpośrednio i było OK ale z tym łączem tak jest, że bywają dni, że jest lepiej tzn. nie rozłącza tak często więc nie wiem czy to nie był taki właśnie dzień.

@Krizz: znaczy się firewall na serwerze tak? Być może coś przekombinowali, jest np. coś takiego, że jak włączę uTorrenta to chodzi przez jakieś 5 minut i tracę całkiem połączenie, dopiero po jakichś 10 minutach połączenie wraca. I dzieje się to automatycznie, bo kolesi, którzy niby się zajmują tą siecią widzę przez okno "w palarni" w tym czasie :P
No ale oni twierdzą, że u nich jest OK, najpierw u siebie wyeliminuję możliwości a potem znów do nich uderzę...



Obrazek
Awatar użytkownika
vacu
Junior Member
 
Posty: 2365
Rejestracja: 21 sty 2004, 14:00
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza (Zagłębie Dąbrowskie)

Postautor: Krizz » 04 maja 2010, 21:01

vacu pisze:No to pozostaje sprawdzić ten switch. Trochę to niewygodne (znaczy miejsce, gdzie się znajduje jest trudno dostępne = wysoko :P)

Laptop + skrętka ze złączką rj45 ułatwi robotę:
Obrazek

vacu pisze:@Krizz: znaczy się firewall na serwerze tak?

Tak.

vacu pisze:Być może coś przekombinowali, jest np. coś takiego, że jak włączę uTorrenta

Wow, co to za instytucja, która pozwala na działanie klientom torrenta? Co to za firma, której informatycy przy takich problemach z siecią nic z tym nie robią. Może cały problem polega na tym, że sami zamulają całą sieć ściąganiem z torrentów :)



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: vacu » 05 maja 2010, 10:03

Krizz pisze:Laptop + skrętka ze złączką rj45 ułatwi robotę:

:) Podpiąłem się i nie przerywa póki co ale chyba i tak będę musiał skombinować dla testu nowego switcha :/
Krizz pisze:Wow, co to za instytucja, która pozwala na działanie klientom torrenta? Co to za firma, której informatycy przy takich problemach z siecią nic z tym nie robią. Może cały problem polega na tym, że sami zamulają całą sieć ściąganiem z torrentów :)

Właśnie niby nie pozwala, bo rozłącza :P Torrenty zapuściłem tylko dlatego, że pomyślałem, że może w ten sposób podtrzymam połączenie :D ale się nie udało.
Ale może być i tak, że to faktycznie oni zamulają, zamiast zrobić to porządnie to właściciel budynku zlecił opiekę nad siecią jednemu z najemców tylko dlatego, że prowadzi on xxx więc "muszą się znać" :D



Obrazek
Awatar użytkownika
vacu
Junior Member
 
Posty: 2365
Rejestracja: 21 sty 2004, 14:00
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza (Zagłębie Dąbrowskie)


Wróć do Sieć i internet
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości