Instalacja 4in1 i ... brak sterowników!

Problemy ze sterownikami oraz zagadnienia związane z dodatkami i aktualizacjami.

Instalacja 4in1 i ... brak sterowników!

Postautor: Gedi » 04 lis 2002, 16:33

Niech ktoś spróbuje mnie oświecić, jak to jest z VIA 4in1. Instaluję wszystko jak należy, ale nigdzie, naprawdę nigdzie po instalacji nie widać sterowników, tzn. podglądając sterowniki w Menedżerze urządzeń żadne IDE nie ma nowego! Wszystko przy instalacji przebiega normalnie, żadnych niepokojących komunikatów w stylu, że sterownik nie pasuje, nie ma podpisu itp., a mimo to zawsze mam sterowniki z Microsoft'u (2001 rok!)!!! Tylko jedynie do AGP mam najnowszy (chyba się instaluje, ale sądząc po dacie zainstalował się raczej z jakiegoś Detonatora). Jeśli natomiast próbuję zmienić sterownik ręcznie i z listy podobnych wybiorę inny to niestety mam wykrzyknik przy urządzeniu. :(
Może w biosie coś trzeba zmienić??? Wcale już nie czaję o co chodzi. Niby to wszystko pracuje, ale dlaczego nie ma nowych sterowników via VIA?
PS.
4in1 najnowszy, płyta z KT133A.



Gedimaster :D
Awatar użytkownika
Gedi
Junior Member
 
Posty: 236
Rejestracja: 31 paź 2002, 22:29

Postautor: pionaj » 05 lis 2002, 0:25

są , są przeleć sobie urzadzenia systemowe np. Via Cpu To AGP Controler
ale jak jestes dociekliwy to na http://www.viaarena.com/?PageID=2
masz wiecej



GA M55S-S3,Athlon64 3500(AM2)@2.5GHz/GF 7300GT Galaxy/ZALMAN 256MB, WDC 250GB 16MB SATAII,2x512 DDR2/667mHz Kingston,Chieftec450, LG GSA-H10N. LCD BenQ FP91G+ i Asus A6RP AP0083+WD2000KS

Obrazek
Awatar użytkownika
pionaj
 
Posty: 2679
Rejestracja: 27 sie 2002, 13:00
Lokalizacja: Jana Kantego

Postautor: Gedi » 05 lis 2002, 16:54

No właśnie, VIA CPU to AGP controller jest jedynym, który mi się zainstalował, a gdzie jest VIA IDE Bus Master i reszta??? Zależy mi na kontrolerach IDE Atapi, bo Microsoft'owy robi bugi.
Przyjrzałem się stronce, którą mi poleciłeś, byłem tam już kilka razy i wychodzi na to (tak mi się wydaje), że nieuaktualni mi zainstalowanych sterowników Microsoft'u, bo wyczytałem, że 4in1 "update'uje" starsze wersje do nowszych. Jak mam to rozumieć? :?: Masz jakiś pomysł :idea:?
Jeżeli IDE port nie odpowiada w założonym czasie, a ATAPI robi błąd, więc szukam winnych. Zarówno sterowniki IDE i ATAPI są od M$, więc chcę zainstalować oryginalne od VIA, ale nowe się nie instalują!!! Jak mam zrobić, aby wymienić Microsoft'owe sterowniki! :!:



Gedimaster :D
Awatar użytkownika
Gedi
Junior Member
 
Posty: 236
Rejestracja: 31 paź 2002, 22:29

Postautor: Ferdek » 05 lis 2002, 23:15

Miałem ten sam problem rozwiązałem go instalując ręcznie w/w sterowniki.
Pozdrawiam.



Awatar użytkownika
Ferdek
Junior Member
 
Posty: 128
Rejestracja: 28 wrz 2002, 17:51

Postautor: Ferdek » 05 lis 2002, 23:28

Aha i jeszcze jedno jak chcesz podmienić stery do podstawowego i pomocniczego kanału IDE to powinieneś ręcznie zainstalować mini port driver VIA IDE_MPD3014, ale jeszcze raz zaznaczam ręcznie, bo jeżeli uruchomisz setup to dyski zainstalują się jako scsi tak było w moim przypadku.



Awatar użytkownika
Ferdek
Junior Member
 
Posty: 128
Rejestracja: 28 wrz 2002, 17:51

Postautor: Gedi » 07 lis 2002, 18:17

Ferdek pisze:Aha i jeszcze jedno jak chcesz podmienić stery do podstawowego i pomocniczego kanału IDE to powinieneś ręcznie zainstalować mini port driver VIA IDE_MPD3014, ale jeszcze raz zaznaczam ręcznie, bo jeżeli uruchomisz setup to dyski zainstalują się jako scsi tak było w moim przypadku.

No właśnie! Przeanalizowałem problem. Niestety, te drivery (VIA IDE_MPD3014) są rzeczywiście do SCSI i instalują się jako Ultra ATA (DMA), więc nie rozwiązują problemu. Dokładnie są to sterowniki IDE Bus Master PCI Ultra DMA, a ja chcę IDE Bus Master DMA Controller! Taka mała różnica. Nie będą działać porpawnie, nawet po ręcznej instalacji, sprawdziłem (znika zakładka ustawiania trybu, a sam port ma jeszcze większe kłopoty z odczytaniem danych). Nie wiem jak u Ciebie to działa.
:?:
Jakieś propozycje?



Gedimaster :D
Awatar użytkownika
Gedi
Junior Member
 
Posty: 236
Rejestracja: 31 paź 2002, 22:29

Postautor: Ferdek » 08 lis 2002, 13:26

Widzisz trudno jest mi znaleźć jakąś konkretną odpowiedź u mnie jak pisałem IDE Bus Master DMA Controller zainstalowałem ręcznie z pakietu VIA VIA_4in1_443v a kanał podstawowy i pomocniczy z VIA IDE_MPD3014 no i działa nie wiem, jakim cudem, ale funkcjonuje. Przed instalacją tych sterów obciążenie procesora przy kopiowaniu jakiegoś tam CD romu wynosiło 100% a po waha się między 15-25%
Pozdrawiam



Załączniki
454_1036759217.jpg
Awatar użytkownika
Ferdek
Junior Member
 
Posty: 128
Rejestracja: 28 wrz 2002, 17:51

Postautor: Gedi » 08 lis 2002, 14:18

No kurcza! :!: Wiesz co, przejrzałem te VIA IDE_MPD3014, nie ma tam ani "normalnego" pomocniczego (podejrzyj INF'a!), ani podstawowego, ani tym bardziej IDE Master Bus!!! (?????). Musiałeś na siłę zainstalować z 4in1! A mogło Ci się wydawać, że z MPD (może się mylę)!? Widać, że XP nie zainstaluje, bo może nie podpisane. Widzę, że jest jednak sposób, zrzut z ekranu dowodzi tego! Przejrzę w takim razie 4in1. Dam znać co mi z tego wyjdzie. Ufff!!! Ale bajzel! :x



Gedimaster :D
Awatar użytkownika
Gedi
Junior Member
 
Posty: 236
Rejestracja: 31 paź 2002, 22:29

Postautor: Ferdek » 08 lis 2002, 14:32

Bus Master znajduje się w katalogu IDEWinXP i jest podpisany a podstawowy i pomocniczy w IDE_MPD3014 katalog WIN2K



Awatar użytkownika
Ferdek
Junior Member
 
Posty: 128
Rejestracja: 28 wrz 2002, 17:51

Postautor: Gedi » 08 lis 2002, 19:05

Ha! Niestety pomocnicze i podstawowe kanały z VIA IDE_MPD3014 nie mogą pasować i nie pasują. Do 4in1 nie dobiorę się, bo to jeden plik EXE. Natomiast stała się dziwna rzecz, a mianowicie zmieniłem sterownik z Via IDE Bus Master Controller na Kontroler VIA Bus Master, nie spasował, więc przywróciłem sterownik, ale system nie wrócił do Microsoftowego, a wstawił mi VIA (VIAIDEXP.SYS taką wersję jak i ty masz) :shock: !!!! Dziwne! Zacząłem szukać, czy czasem i VIAIDE.SYS oryginalnego nie mam. Niestety, jest z M$ (to jest właściwy sterownik kanału podstawowego i pomocniczego, powinien być też ATAPI.SYS, którego też od VIA nie mam, a najbardziej zależy mi właśnie na nim). Co się jeszcze okazało jak instaluję 4in1 to system daje mi microsoftowy VIAIDEXP.SYS!!! :?: Jak zrobię "Przywróć sterownik" to znowu jest od VIA. Nic już z tego nie rozumiem. :? Masz jakieś pomysły na to jak zainstalować od VIA sterowniki (VIAIDE.SYS i ATAPI.SYS)?



Gedimaster :D
Awatar użytkownika
Gedi
Junior Member
 
Posty: 236
Rejestracja: 31 paź 2002, 22:29

Następna

Wróć do Sterowniki, aktualizacje i dodatki
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości