Instalacja 4in1 i ... brak sterowników!

Problemy ze sterownikami oraz zagadnienia związane z dodatkami i aktualizacjami.

Postautor: Ferdek » 10 lis 2002, 15:19

Bartosz Sochacki pisze:spróbuje... nie chciałem dawać kompa do reklamacji ponieważ zanim znajdą usterkę i sprowadzą odpowiednią część to minie ze dwa tygodnie (jeśli jest to wina jakiegoś użądzenia)...


Myślę, że jak uda Ci się Winda zainstalować na innym kompie i jak dysk wbudujesz do siebie to powinieneś (w razie problemów) otrzymać jakiś konkretny meldunek, co jest nie tak.



Awatar użytkownika
Ferdek
Junior Member
 
Posty: 128
Rejestracja: 28 wrz 2002, 17:51

Postautor: Bartosz Sochacki » 10 lis 2002, 15:24

ja myślałem żeby zgrać zainstalowanego windowsa xp od kogoś ... to może by coś dało? przecież xp to nie 98 że nie wystartuje... xp zaraz stery znajdzie i będzie działał...



Bartosz Sochacki
Junior Member
 
Posty: 5
Rejestracja: 09 lis 2002, 17:54

Postautor: Ferdek » 10 lis 2002, 15:37

Bartosz Sochacki pisze:ja myślałem żeby zgrać zainstalowanego windowsa xp od kogoś ... to może by coś dało? przecież xp to nie 98 że nie wystartuje... xp zaraz stery znajdzie i będzie działał...

Można i tak spróbuj. Najlepiej jak by ktoś miał backupa ghosta na cd.



Awatar użytkownika
Ferdek
Junior Member
 
Posty: 128
Rejestracja: 28 wrz 2002, 17:51

Postautor: gigaman » 10 lis 2002, 17:16

sytuacje komplikuje ta gwarancja... Na twoim miejscu zaniusłbym kompa do serwisu. źle, że 2 tygodnie, ale lepsze to niż utrata gwarancji.

Tak wogóle to nie napisałeś czy miałeś już coś zainstalowanego.



Athlon(TB) 1333 MHz||Soltek sl75-kav||384MB SDRAM||GF2 mx400||SB Live! 1024||Maxtor 33073H4||CD-RW Lite-On 40125S||DVD Asus E608||Logitech iTouch Keyboard & DualMouse Optical||Creative SoundWorks SW320
Awatar użytkownika
gigaman
Junior Member
 
Posty: 74
Rejestracja: 28 sie 2002, 14:45
Lokalizacja: Goleniów (ZGL)

Postautor: Ferdek » 12 lis 2002, 10:35

Gedi pisze:No fajnie. Podsunąłeś mi pomysł. Zobaczę tylko czy zadziała. Zgłoszę się jak będę miał problemy. Dzięki :).

Chciałem Ci jeszcze pokazać jak to u mnie wygląda w menedżerze urządzeń.
Pozdrawiam



Załączniki
454_1037093726.jpg
Awatar użytkownika
Ferdek
Junior Member
 
Posty: 128
Rejestracja: 28 wrz 2002, 17:51

Postautor: Gedi » 13 lis 2002, 16:04

No właśnie IDE Bus Master mam od VIA, a te Via BM... nie działają poprawnie, próbowałem już. :(



Gedimaster :D
Awatar użytkownika
Gedi
Junior Member
 
Posty: 236
Rejestracja: 31 paź 2002, 22:29

Postautor: Ferdek » 13 lis 2002, 18:45

Gedi pisze:No właśnie IDE Bus Master mam od VIA, a te Via BM... nie działają poprawnie, próbowałem już. :(


Ciekawe, od czego to zależy? Ja przeprowadziłem mały test i jak się okazało po instalacji BM ULTRA DMA to praktycznie nic się nie zmieniło oprócz prędkości zapisu CDR X25 a przy standartowych Microsoft'u tylko X20 obciążenie szyny wahało się między 90-95% a obciążenie procesora wahało się między 2-11% i było to nie istotne, jakiego producenta miałem zainstalowane BM.Sprawdzałem to programem IDE Bus Utilization Monitor.

Pozdrawiam



Awatar użytkownika
Ferdek
Junior Member
 
Posty: 128
Rejestracja: 28 wrz 2002, 17:51

Postautor: Gedi » 14 lis 2002, 18:13

Ha! Otóż dziwny jest ten WinXP :shock: ! Nie raz już zresztą to zauważyłem, że raz coś chodzi źle lub wcale, by potem, nie wiedzieć czemu, nagle działało poprawnie ;). No więc spróbowałem jeszcze raz. Zainstalowałem oczywiście ręcznie te BM (Bus Master?) i zaczęły działać. Zainstalowałem je z 'viaidexp', które były w folderze WinXP, a nie jak sugerowałeś z Win2000. Spróbowałem zainstalować też główny kontroler ultra ATA. Zaczęło to śmigać, że hej! Ale bootowanie systemu się zwiększyło. Mogłoby tak zostać, ale skusiło mnie przywrócić sterownik głównego kontrolera i ... pojawiły się dwa nowe urządzenia w systemie!!! Miałem dwa Primary BM i dwa Secondary BM :shock: ! Więc dwa zbędne usunąłem i... pojawiło się urządzenie SCSI ??!!! Tego już całkiem nie zrozumiałem.
W każdym razie jest nieco lepiej, jeśli chodzi o czytanie płyt CD-R. Mam LG 8521B, a to nieudany model i sprawia wielu ludziom problemy.
W Menedżerze urządzeń nie pokazuje mi jaki tryb ustawia dla dysku i napędu, ale podejrzewam, że poprawny bo po zachowaniu (otwieranie, zamykanie okien, miniatury) widzę, że jest nieco płynniej i szybciej.
Wspomniałeś o IDE Bus Utilization Monitor. Skąd go można pobrać?
Z góry dzięki :)



Gedimaster :D
Awatar użytkownika
Gedi
Junior Member
 
Posty: 236
Rejestracja: 31 paź 2002, 22:29

Postautor: Ferdek » 14 lis 2002, 18:30

Gedi pisze:W Menedżerze urządzeń nie pokazuje mi jaki tryb ustawia dla dysku i napędu, ale podejrzewam, że poprawny bo po zachowaniu (otwieranie, zamykanie okien, miniatury) widzę, że jest nieco płynniej i szybciej.
Wspomniałeś o IDE Bus Utilization Monitor. Skąd go można pobrać?
Z góry dzięki :)

Podaj namiary to Ci go poślę, Co do sprawdzenia, w jakim trybie pracują dyski to polecam NeroPing.exe. Fakt, że ci powiedziałem żebyś zainstalował z katalogu win.2000 ale miałem jeszcze starą wersję w nowszej jest już win,xp.



Awatar użytkownika
Ferdek
Junior Member
 
Posty: 128
Rejestracja: 28 wrz 2002, 17:51

Postautor: Ferdek » 14 lis 2002, 18:38

Gedi pisze:usunąłem i... pojawiło się urządzenie SCSI ??!!! Tego już całkiem nie zrozumiałem.
:)

Zgadza się tak jak pisałem w poprzednim poście ja tego też nie rozumiem
:)



Awatar użytkownika
Ferdek
Junior Member
 
Posty: 128
Rejestracja: 28 wrz 2002, 17:51

Poprzednia

Wróć do Sterowniki, aktualizacje i dodatki
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości