Ha! Otóż dziwny jest ten WinXP :shock: ! Nie raz już zresztą to zauważyłem, że raz coś chodzi źle lub wcale, by potem, nie wiedzieć czemu, nagle działało poprawnie

. No więc spróbowałem jeszcze raz. Zainstalowałem oczywiście ręcznie te BM (Bus Master?) i zaczęły działać. Zainstalowałem je z 'viaidexp', które były w folderze WinXP, a nie jak sugerowałeś z Win2000. Spróbowałem zainstalować też główny kontroler ultra ATA. Zaczęło to śmigać, że hej! Ale bootowanie systemu się zwiększyło. Mogłoby tak zostać, ale skusiło mnie przywrócić sterownik głównego kontrolera i ... pojawiły się dwa nowe urządzenia w systemie!!! Miałem dwa Primary BM i dwa Secondary BM :shock: ! Więc dwa zbędne usunąłem i... pojawiło się urządzenie SCSI ??!!! Tego już całkiem nie zrozumiałem.
W każdym razie jest nieco lepiej, jeśli chodzi o czytanie płyt CD-R. Mam LG 8521B, a to nieudany model i sprawia wielu ludziom problemy.
W Menedżerze urządzeń nie pokazuje mi jaki tryb ustawia dla dysku i napędu, ale podejrzewam, że poprawny bo po zachowaniu (otwieranie, zamykanie okien, miniatury) widzę, że jest nieco płynniej i szybciej.
Wspomniałeś o IDE Bus Utilization Monitor. Skąd go można pobrać?
Z góry dzięki