Bluescreen - sterowniki od karty graf?

Problemy ze sterownikami oraz zagadnienia związane z dodatkami i aktualizacjami.

Postautor: piotrino1 » 06 lip 2011, 16:32

dezmont pisze:Sorry też nie wiedziałem o tym ;) myślałem że da radem odczytać na obcym kompie.

Zeby stało się sprawiedliwości, podaj na forum odczyt pliku .dmp odczytanego debugerem na swoim kompie...



SYSTEM: [color=Black]WINDOWS 7 64bit/DEBIAN 64bit.[/color] MOBO: ASROCK N68C-S UCC
PROCESOR: ATHLON64 x2 5600 2.9GHz. PAMIĘĆ:Kingston 4GB DDR2 800MHz CL5 Dual Channel Dysk: WDC WD800JB-00JJA0 (80GB, IDE)
Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Postautor: dezmont » 06 lip 2011, 17:32

piotrino1 pisze:Zeby stało się sprawiedliwości, podaj na forum odczyt pliku .dmp odczytanego debugerem na swoim kompie...


Okey, jak to zrobić ?



[SIZE="1"][color="DeepSkyBlue"]Zasilacz[/color] OCZ ModXStream Pro 700W [color="DeepSkyBlue"]Dysk[/color] Samsung F3 HD103SJ 1TB 7200 32MB SATA [color="DeepSkyBlue"]Napęd[/color] Sony AD-7241S-0B [color="DeepSkyBlue"]Procesor[/color] AMD PHENOM II X4 955 AM3 [color="DeepSkyBlue"]Płyta główna[/color] MSI 870A-G54 ATX [color="DeepSkyBlue"]Karta graficzna[/color] Gigabyte GF GTX470 1280 MB [color="DeepSkyBlue"]RAM[/color] DDR3 Patriot 4GB 1600MHZ 2x2GB CL9 GAMING ELK AMD [color="DeepSkyBlue"]Obudowa [/color]CoolerMaster Gladiator 600[/SIZE]
Obrazek
Awatar użytkownika
dezmont
Junior Member
 
Posty: 8
Rejestracja: 05 lip 2011, 22:50
Lokalizacja: Wwa

Postautor: Krizz » 06 lip 2011, 18:20

Nie musisz tego robić - zrzut z BlueScreenView wskazał winowajcę. Dalsze debugowanie ma sens, gdyby aktualizacja DXa nie przyniosła skutku.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: piotrino1 » 06 lip 2011, 18:21

dezmont pisze:Okey, jak to zrobić ?

Pobierz ten program http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/hardware/gg463016 i zainstaluj na kompie. Po zainstalowaniu uruchamiasz go (WinDbg) w zakładce FILE zaznaczasz "OPEN CRASH DUMP" i wskazujesz plik z rozszerzeniem .dmp. Pliki z roszerzeniem .dmp tworzą się po tzw. bluescreanie....

P.S Widzę ze Krizz mnie wyprzedził...Ale z ciekawości jestem ciekawy co w pliku .dmp mu by wskazywało jako przyczynę restartów. Mimo ze w bluescreanie jest "winowajca"



SYSTEM: [color=Black]WINDOWS 7 64bit/DEBIAN 64bit.[/color] MOBO: ASROCK N68C-S UCC
PROCESOR: ATHLON64 x2 5600 2.9GHz. PAMIĘĆ:Kingston 4GB DDR2 800MHz CL5 Dual Channel Dysk: WDC WD800JB-00JJA0 (80GB, IDE)
Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Postautor: Krizz » 06 lip 2011, 18:26

piotrino1 pisze:Pobierz ten program http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/hardware/gg463016 i zainstaluj na kompie. Po zainstalowaniu uruchamiasz go (WinDbg) w zakładce FILE zaznaczasz "OPEN CRASH DUMP" i wskazujesz plik z rozszerzeniem .dmp. Pliki z roszerzeniem .dmp tworzą się po tzw. bluescreanie....

Zapomniałeś, Piotrino, o najważniejszym - o skonfigurowaniu symboli. Debugowanie bez symboli nie może się odbyć, a jedynie można odczytać informację o wywołujących błąd sterownikach, czyli dokładnie to samo, co wykazuje BlueScreenView, który, nawiasem mówiąc, jest po prostu łatwiejszy w użyciu.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: piotrino1 » 06 lip 2011, 18:32

Krizz pisze:Zapomniałeś, Piotrino, o najważniejszym - o skonfigurowaniu symboli. Debugowanie bez symboli nie może się odbyć, a jedynie można odczytać informację o wywołujących błąd sterownikach, czyli dokładnie to samo, co wykazuje BlueScreenView, który, nawiasem mówiąc, jest po prostu łatwiejszy w użyciu.


Ok, Krizz jak zawsze masz rację:-). Dążę do tego, ze mi w odczycie wskazało na inny plik niż u kolegi. (ale tu jest przyczyną to ze uruchomiłem "obcy" plik na swoim kompie. I z ciekawości chciałem sprawdzić co mu wykaże na swoim kompie. Ale jak piszesz to pokaże mu dokładnie to samo co ma w BlueScreenView..Pozdrawiam



SYSTEM: [color=Black]WINDOWS 7 64bit/DEBIAN 64bit.[/color] MOBO: ASROCK N68C-S UCC
PROCESOR: ATHLON64 x2 5600 2.9GHz. PAMIĘĆ:Kingston 4GB DDR2 800MHz CL5 Dual Channel Dysk: WDC WD800JB-00JJA0 (80GB, IDE)
Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Postautor: dezmont » 06 lip 2011, 22:39

Kod: Zaznacz cały
Microsoft (R) Windows Debugger Version 6.12.0002.633 AMD64
Copyright (c) Microsoft Corporation. All rights reserved.


Loading Dump File [C:\Windows\Minidump\070311-25116-01.dmp]
Mini Kernel Dump File: Only registers and stack trace are available

Symbol search path is: *** Invalid ***
****************************************************************************
* Symbol loading may be unreliable without a symbol search path.           *
* Use .symfix to have the debugger choose a symbol path.                   *
* After setting your symbol path, use .reload to refresh symbol locations. *
****************************************************************************
Executable search path is:
*********************************************************************
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
*                                                                   *
* The Symbol Path can be set by:                                    *
*   using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable.                 *
*   using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
*   using .sympath and .sympath+                                    *
*********************************************************************
Unable to load image \SystemRoot\system32\ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Windows 7 Kernel Version 7601 (Service Pack 1) MP (4 procs) Free x64
Product: WinNt, suite: TerminalServer SingleUserTS
Built by: 7601.17592.amd64fre.win7sp1_gdr.110408-1631
Machine Name:
Kernel base = 0xfffff800`0324f000 PsLoadedModuleList = 0xfffff800`03494650
Debug session time: Sun Jul  3 11:32:45.145 2011 (UTC + 2:00)
System Uptime: 0 days 0:23:45.506
*********************************************************************
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
*                                                                   *
* The Symbol Path can be set by:                                    *
*   using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable.                 *
*   using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
*   using .sympath and .sympath+                                    *
*********************************************************************
Unable to load image \SystemRoot\system32\ntoskrnl.exe, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for ntoskrnl.exe
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for ntoskrnl.exe
Loading Kernel Symbols
...............................................................
................................................................
........................................
Loading User Symbols
Loading unloaded module list
.....
Unable to load image \SystemRoot\System32\drivers\dxgkrnl.sys, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for dxgkrnl.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for dxgkrnl.sys
*******************************************************************************
*                                                                             *
*                        Bugcheck Analysis                                    *
*                                                                             *
*******************************************************************************

Use !analyze -v to get detailed debugging information.

BugCheck 116, {fffffa80039df4e0, fffff88011ca6f10, ffffffffc000009a, 4}

Unable to load image \SystemRoot\system32\DRIVERS\nvlddmkm.sys, Win32 error 0n2
*** WARNING: Unable to verify timestamp for nvlddmkm.sys
*** ERROR: Module load completed but symbols could not be loaded for nvlddmkm.sys
***** Kernel symbols are WRONG. Please fix symbols to do analysis.

*************************************************************************
***                                                                   ***
***                                                                   ***
***    Your debugger is not using the correct symbols                 ***
***                                                                   ***
***    In order for this command to work properly, your symbol path   ***
***    must point to .pdb files that have full type information.      ***
***                                                                   ***
***    Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not      ***
***    contain the required information.  Contact the group that      ***
***    provided you with these symbols if you need this command to    ***
***    work.                                                          ***
***                                                                   ***
***    Type referenced: nt!_KPRCB                                     ***
***                                                                   ***
*************************************************************************
*************************************************************************
***                                                                   ***
***                                                                   ***
***    Your debugger is not using the correct symbols                 ***
***                                                                   ***
***    In order for this command to work properly, your symbol path   ***
***    must point to .pdb files that have full type information.      ***
***                                                                   ***
***    Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not      ***
***    contain the required information.  Contact the group that      ***
***    provided you with these symbols if you need this command to    ***
***    work.                                                          ***
***                                                                   ***
***    Type referenced: nt!_KPRCB                                     ***
***                                                                   ***
*************************************************************************
*************************************************************************
***                                                                   ***
***                                                                   ***
***    Your debugger is not using the correct symbols                 ***
***                                                                   ***
***    In order for this command to work properly, your symbol path   ***
***    must point to .pdb files that have full type information.      ***
***                                                                   ***
***    Certain .pdb files (such as the public OS symbols) do not      ***
***    contain the required information.  Contact the group that      ***
***    provided you with these symbols if you need this command to    ***
***    work.                                                          ***
***                                                                   ***
***    Type referenced: nt!_KPRCB                                     ***
***                                                                   ***
*************************************************************************
Probably caused by : nvlddmkm.sys ( nvlddmkm+801f10 )

Followup: MachineOwner
---------


Kod: Zaznacz cały
ADDITIONAL_DEBUG_TEXT: 
Use '!findthebuild' command to search for the target build information.
If the build information is available, run '!findthebuild -s ; .reload' to set symbol path and load symbols.

FAULTING_MODULE: fffff8000324f000 nt

DEBUG_FLR_IMAGE_TIMESTAMP:  4dd73a68

FAULTING_IP:
nvlddmkm+801f10
fffff880`11ca6f10 4883ec28        sub     rsp,28h

DEFAULT_BUCKET_ID:  GRAPHICS_DRIVER_TDR_FAULT

CUSTOMER_CRASH_COUNT:  1

BUGCHECK_STR:  0x116

CURRENT_IRQL:  0

STACK_TEXT: 
fffff880`05792b88 fffff880`04caf000 : 00000000`00000116 fffffa80`039df4e0 fffff880`11ca6f10 ffffffff`c000009a : nt+0x7fd00
fffff880`05792b90 00000000`00000116 : fffffa80`039df4e0 fffff880`11ca6f10 ffffffff`c000009a 00000000`00000004 : dxgkrnl+0x5d000
fffff880`05792b98 fffffa80`039df4e0 : fffff880`11ca6f10 ffffffff`c000009a 00000000`00000004 00000000`00000001 : 0x116
fffff880`05792ba0 fffff880`11ca6f10 : ffffffff`c000009a 00000000`00000004 00000000`00000001 fffffa80`039df4e0 : 0xfffffa80`039df4e0
fffff880`05792ba8 ffffffff`c000009a : 00000000`00000004 00000000`00000001 fffffa80`039df4e0 fffff880`04c82867 : nvlddmkm+0x801f10
fffff880`05792bb0 00000000`00000004 : 00000000`00000001 fffffa80`039df4e0 fffff880`04c82867 fffff880`11ca6f10 : 0xffffffff`c000009a
fffff880`05792bb8 00000000`00000001 : fffffa80`039df4e0 fffff880`04c82867 fffff880`11ca6f10 fffffa80`06cb5000 : 0x4
fffff880`05792bc0 fffffa80`039df4e0 : fffff880`04c82867 fffff880`11ca6f10 fffffa80`06cb5000 00000000`00000000 : 0x1
fffff880`05792bc8 fffff880`04c82867 : fffff880`11ca6f10 fffffa80`06cb5000 00000000`00000000 ffffffff`c000009a : 0xfffffa80`039df4e0
fffff880`05792bd0 fffff880`11ca6f10 : fffffa80`06cb5000 00000000`00000000 ffffffff`c000009a fffffa80`06cceb00 : dxgkrnl+0x30867
fffff880`05792bd8 fffffa80`06cb5000 : 00000000`00000000 ffffffff`c000009a fffffa80`06cceb00 fffff880`033d3100 : nvlddmkm+0x801f10
fffff880`05792be0 00000000`00000000 : ffffffff`c000009a fffffa80`06cceb00 fffff880`033d3100 fffff880`033d3180 : 0xfffffa80`06cb5000


STACK_COMMAND:  kb

FOLLOWUP_IP:
nvlddmkm+801f10
fffff880`11ca6f10 4883ec28        sub     rsp,28h

SYMBOL_STACK_INDEX:  4

SYMBOL_NAME:  nvlddmkm+801f10

FOLLOWUP_NAME:  MachineOwner

MODULE_NAME: nvlddmkm

IMAGE_NAME:  nvlddmkm.sys

BUCKET_ID:  WRONG_SYMBOLS

Followup: MachineOwner
---------




[SIZE="1"][color="DeepSkyBlue"]Zasilacz[/color] OCZ ModXStream Pro 700W [color="DeepSkyBlue"]Dysk[/color] Samsung F3 HD103SJ 1TB 7200 32MB SATA [color="DeepSkyBlue"]Napęd[/color] Sony AD-7241S-0B [color="DeepSkyBlue"]Procesor[/color] AMD PHENOM II X4 955 AM3 [color="DeepSkyBlue"]Płyta główna[/color] MSI 870A-G54 ATX [color="DeepSkyBlue"]Karta graficzna[/color] Gigabyte GF GTX470 1280 MB [color="DeepSkyBlue"]RAM[/color] DDR3 Patriot 4GB 1600MHZ 2x2GB CL9 GAMING ELK AMD [color="DeepSkyBlue"]Obudowa [/color]CoolerMaster Gladiator 600[/SIZE]
Obrazek
Awatar użytkownika
dezmont
Junior Member
 
Posty: 8
Rejestracja: 05 lip 2011, 22:50
Lokalizacja: Wwa

Postautor: Krizz » 07 lip 2011, 7:52

A to niespodzianka... czyżby BSV był aż tak felerny?
No nic, jeżeli po zaktualizowaniu DXa nadal są zwiechy, zaktualizuj tez sterowniki do grafiki.



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: piotrino1 » 07 lip 2011, 8:37

Krizz pisze:A to niespodzianka... czyżby BSV był aż tak felerny?
No nic, jeżeli po zaktualizowaniu DXa nadal są zwiechy, zaktualizuj tez sterowniki do grafiki.

To jednak Krizz można odczytać z "innego" pliku.dmp z innego komputera prawidłową przyczynę restartów:-). Ale grunt ze jest znaleziona przyczyna restartów. Pliki .dmp najlepiej odczytywać od razu po pojawieniu się bluescreana i go analizować.Co do grafiki, jeśli aktualizacja sterownika nie pomoże, to wymień grafikę na inną, po uprzedniu odinstalowaniu starych sterów od grafiki i ich zależności i dopiero zainstalowaniu nowych sterów do nowej grafiki....



SYSTEM: [color=Black]WINDOWS 7 64bit/DEBIAN 64bit.[/color] MOBO: ASROCK N68C-S UCC
PROCESOR: ATHLON64 x2 5600 2.9GHz. PAMIĘĆ:Kingston 4GB DDR2 800MHz CL5 Dual Channel Dysk: WDC WD800JB-00JJA0 (80GB, IDE)
Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Postautor: dezmont » 07 lip 2011, 10:47

sterowniki instalowałem już i nie pomogło. Teraz zobaczymy czy po aktualizacji Dx. Na razie nic się nie dzieje. Ale jak mówiłem to zjawisko dzieje się nie regularnie. Raz może się wysypać jeden raz w miesiącu a innym razem parę razy pod rząd. Tak więc zobaczymy :)



[SIZE="1"][color="DeepSkyBlue"]Zasilacz[/color] OCZ ModXStream Pro 700W [color="DeepSkyBlue"]Dysk[/color] Samsung F3 HD103SJ 1TB 7200 32MB SATA [color="DeepSkyBlue"]Napęd[/color] Sony AD-7241S-0B [color="DeepSkyBlue"]Procesor[/color] AMD PHENOM II X4 955 AM3 [color="DeepSkyBlue"]Płyta główna[/color] MSI 870A-G54 ATX [color="DeepSkyBlue"]Karta graficzna[/color] Gigabyte GF GTX470 1280 MB [color="DeepSkyBlue"]RAM[/color] DDR3 Patriot 4GB 1600MHZ 2x2GB CL9 GAMING ELK AMD [color="DeepSkyBlue"]Obudowa [/color]CoolerMaster Gladiator 600[/SIZE]
Obrazek
Awatar użytkownika
dezmont
Junior Member
 
Posty: 8
Rejestracja: 05 lip 2011, 22:50
Lokalizacja: Wwa

PoprzedniaNastępna

Wróć do Sterowniki, aktualizacje i dodatki
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości