Bluescreen - sterowniki od karty graf?

Problemy ze sterownikami oraz zagadnienia związane z dodatkami i aktualizacjami.

Bluescreen - sterowniki od karty graf?

Postautor: dezmont » 05 lip 2011, 22:58

Witam, otóż odkąd złożyłem kompa czasami (raz na jakiś czas) ekran nagle się wyłącza staje się czarny i jestem zmuszony zrobić reset komputera przyciskiem. Gdy windows się włącza wybieram "Uruchom system normalnie" i potem gdy juz jest pulpit pojawia sie error że źle wyłączyłem komputer spowodowany bluescreenem. Czego dotyczy ten bluescreen ? Czasami jest to denerwujace bo ledwo odpale kompa i juz sie to robi.

Obrazek

SZCZEGÓŁY:

[color="DeepSkyBlue"]Podpis problemu:[/color]
Nazwa zdarzenia problemu: BlueScreen
Wersja systemu operacyjnego: 6.1.7601.2.1.0.256.48
Identyfikator ustawień regionalnych: 1045

[color="DeepSkyBlue"]Dodatkowe informacje o problemie:[/color]
BCCode: 116
BCP1: FFFFFA8004613290
BCP2: FFFFF88011A60F10
BCP3: FFFFFFFFC000009A
BCP4: 0000000000000004
OS Version: 6_1_7601
Service Pack: 1_0
Product: 256_1

[color="DeepSkyBlue"]Pliki pomagające opisać problem:[/color]
C:\Windows\Minidump\062811-22448-01.dmp
Kod: Zaznacz cały
http://www.przeklej.pl/plik/062811-22448-01-dmp-002b4r2le7tb


C:\Users\duke\AppData\Local\Temp\WER-49733-0.sysdata.xml
Kod: Zaznacz cały
tego nie mogę znaleźć!



Przeczytaj w trybie online nasze zasady zachowania poufności informacji:
http://go.microsoft.com/fwlink/?linkid=104288&clcid=0x0415

Jeśli zasady zachowania poufności informacji w trybie online nie są dostępne, przeczytaj nasze zasady zachowania poufności informacji w trybie offline:
C:\Windows\system32\pl-PL\erofflps.txt

---------------
Screen po zainstalowania programu blue screen view

Obrazek

Odinstalowałem sterowniki potem restart, następnie wyczyściłem wszystko programem DriverSweeper i restart i zainstalowałem sterowniki z strony nVidia. Po krótkim czasie użytkowania znowu pokazał mi się bluescreen ;(



[SIZE="1"][color="DeepSkyBlue"]Zasilacz[/color] OCZ ModXStream Pro 700W [color="DeepSkyBlue"]Dysk[/color] Samsung F3 HD103SJ 1TB 7200 32MB SATA [color="DeepSkyBlue"]Napęd[/color] Sony AD-7241S-0B [color="DeepSkyBlue"]Procesor[/color] AMD PHENOM II X4 955 AM3 [color="DeepSkyBlue"]Płyta główna[/color] MSI 870A-G54 ATX [color="DeepSkyBlue"]Karta graficzna[/color] Gigabyte GF GTX470 1280 MB [color="DeepSkyBlue"]RAM[/color] DDR3 Patriot 4GB 1600MHZ 2x2GB CL9 GAMING ELK AMD [color="DeepSkyBlue"]Obudowa [/color]CoolerMaster Gladiator 600[/SIZE]
Obrazek
Awatar użytkownika
dezmont
Junior Member
 
Posty: 8
Rejestracja: 05 lip 2011, 22:50
Lokalizacja: Wwa

Postautor: piotrino1 » 05 lip 2011, 23:31

dezmont pisze:Witam, otóż odkąd złożyłem kompa czasami (raz na jakiś czas) ekran nagle się wyłącza staje się czarny i jestem zmuszony zrobić reset komputera przyciskiem.
;(
Jeśli ci się bład pokazuje po złożeniu kompa, to musisz jeszcze raz wszystko od nowa zdementować i starannie złożyć od nowa. Jeśli chodzi o bład to dotyczy to grafiki (nvlddmkm.sys)...Jaką masz grafikę ??? Jeśli masz zintegrowaną grafikę to spróbuj czy mi komp chodzi bezbłędnie na ustawienu zintegrowanej grafiki. Jesli masz wkładaną kartę graficzna, to albo wyjmij ją i włóż od nowa i dopiero instaluj sciągniete sterowniki, lub spróbuj z inną karta graficzną. Na początek radzę ci zdementuj kompa i na nowo złóż . Zainstaluj system od nowa i poprawnie zainstaluj stery począwszy od sterów od chipsetu, karty graficznej, karty dzwiękowej itd...



SYSTEM: [color=Black]WINDOWS 7 64bit/DEBIAN 64bit.[/color] MOBO: ASROCK N68C-S UCC
PROCESOR: ATHLON64 x2 5600 2.9GHz. PAMIĘĆ:Kingston 4GB DDR2 800MHz CL5 Dual Channel Dysk: WDC WD800JB-00JJA0 (80GB, IDE)
Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Postautor: dezmont » 05 lip 2011, 23:54

Komputer demontowałem i składałem ponieważ zmieniałem to i owo w nim. Karta graficzna to GeForce GTX 470. źle się może wyraziłem kłopoty z tym bluescreenem mam od gdzieś tak 3-4 m użytkowania komputera. Na innych forach wyczytałem że może to mieć związek z gorącą kartą graficzną. Fakt karta po włączeniu gry automatycznie jakby przyspiesza obroty wiatraka a ten widocznie nie wyrabia z chłodzeniem. o i w sumie czytając obojętnie jaką recenzję można doczytać że najgorszą wadą tych kart jest nagrzewanie się i duży pobór mocy.

Gdy wyłącza mi się ekran gdzie jestem jedynie zmuszony do resetu to karta tak samo zachowuje się jak w grach. Wiatrak włącza się jakby na maks. obroty



[SIZE="1"][color="DeepSkyBlue"]Zasilacz[/color] OCZ ModXStream Pro 700W [color="DeepSkyBlue"]Dysk[/color] Samsung F3 HD103SJ 1TB 7200 32MB SATA [color="DeepSkyBlue"]Napęd[/color] Sony AD-7241S-0B [color="DeepSkyBlue"]Procesor[/color] AMD PHENOM II X4 955 AM3 [color="DeepSkyBlue"]Płyta główna[/color] MSI 870A-G54 ATX [color="DeepSkyBlue"]Karta graficzna[/color] Gigabyte GF GTX470 1280 MB [color="DeepSkyBlue"]RAM[/color] DDR3 Patriot 4GB 1600MHZ 2x2GB CL9 GAMING ELK AMD [color="DeepSkyBlue"]Obudowa [/color]CoolerMaster Gladiator 600[/SIZE]
Obrazek
Awatar użytkownika
dezmont
Junior Member
 
Posty: 8
Rejestracja: 05 lip 2011, 22:50
Lokalizacja: Wwa

Postautor: Frank Holman » 06 lip 2011, 5:01

czy masz najnowsze pliki directX w systemie?
http://www.microsoft.com/downloads/details.aspx?familyid=2da43d38-db71-4c1b-bc6a-9b6652cd92a3&displaylang=pl
ps. ja tam nie widze zednego odwolania do plikow nvidia tylko dx wlasnie



\
Awatar użytkownika
Frank Holman
Junior Member
 
Posty: 8588
Rejestracja: 10 lut 2004, 14:00

Postautor: Krizz » 06 lip 2011, 8:00

+1 do aktualizacji DXa, dump się ewidentnie do niego odwołuje. Nie wiem, Piotrino, gdzie Ty widzisz nvlddmkm.sys...

I brawa dla dezmonta - tak się powinno zgłaszać problem, dogłębnie i szczegółowo, no i ze zrzutem z BlueScreenView. Gdyby tak wszyscy się przykładali do przedstawienia swoich problemów...



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: dezmont » 06 lip 2011, 11:05

Screen Start -> Uruchom -> dxdiag

Obrazek

Zobaczymy czy problem ustał jak nie to znowu tutaj napiszę, a tymczasem dzięki za pomoc ;)



[SIZE="1"][color="DeepSkyBlue"]Zasilacz[/color] OCZ ModXStream Pro 700W [color="DeepSkyBlue"]Dysk[/color] Samsung F3 HD103SJ 1TB 7200 32MB SATA [color="DeepSkyBlue"]Napęd[/color] Sony AD-7241S-0B [color="DeepSkyBlue"]Procesor[/color] AMD PHENOM II X4 955 AM3 [color="DeepSkyBlue"]Płyta główna[/color] MSI 870A-G54 ATX [color="DeepSkyBlue"]Karta graficzna[/color] Gigabyte GF GTX470 1280 MB [color="DeepSkyBlue"]RAM[/color] DDR3 Patriot 4GB 1600MHZ 2x2GB CL9 GAMING ELK AMD [color="DeepSkyBlue"]Obudowa [/color]CoolerMaster Gladiator 600[/SIZE]
Obrazek
Awatar użytkownika
dezmont
Junior Member
 
Posty: 8
Rejestracja: 05 lip 2011, 22:50
Lokalizacja: Wwa

Postautor: piotrino1 » 06 lip 2011, 13:41

Krizz pisze:Nie wiem, Piotrino, gdzie Ty widzisz nvlddmkm.sys...



Do tego pliku, co podał Dezmont:
Dezmont pisze:
Pliki pomagające opisać problem:
C:\Windows\Minidump\062811-22448-01.dmp
Kod:
http://www.przeklej.pl/plik/062811-22448-01-dmp-002b4r2le7tb

Kod: Zaznacz cały
*********************************************************************
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
*                                                                   *
* The Symbol Path can be set by:                                    *
*   using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable.                 *
*   using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
*   using .sympath and .sympath+                                    *
*********************************************************************
*********************************************************************
* Symbols can not be loaded because symbol path is not initialized. *
*                                                                   *
* The Symbol Path can be set by:                                    *
*   using the _NT_SYMBOL_PATH environment variable.                 *
*   using the -y <symbol_path> argument when starting the debugger. *
*   using .sympath and .sympath+                                    *
*********************************************************************
Probably caused by : nvlddmkm.sys ( nvlddmkm+801f10 )

Followup: MachineOwner
---------

Sugerowałem się tym plikiem .dmp



SYSTEM: [color=Black]WINDOWS 7 64bit/DEBIAN 64bit.[/color] MOBO: ASROCK N68C-S UCC
PROCESOR: ATHLON64 x2 5600 2.9GHz. PAMIĘĆ:Kingston 4GB DDR2 800MHz CL5 Dual Channel Dysk: WDC WD800JB-00JJA0 (80GB, IDE)
Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Postautor: Krizz » 06 lip 2011, 14:22

Debugowałeś dumpa z obcego komputera na swoim? Ciekawe...

To examine the code that was running on the crashing computer, the debugger must be given access to the same binaries that the crashing computer was running. The debugger uses the name and time stamp stored in the minidump file to uniquely match and load the binaries when the developer wants to debug the crash.

źródło: http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/hardware/gg487459



Awatar użytkownika
Krizz
Junior Member
 
Posty: 2998
Rejestracja: 16 mar 2004, 14:00
Lokalizacja: Kowary

Postautor: piotrino1 » 06 lip 2011, 15:30

Krizz pisze:Debugowałeś dumpa z obcego komputera na swoim? Ciekawe...


źródło: http://msdn.microsoft.com/en-us/windows/hardware/gg487459


Ok, Krizz masz rację. Kol. Dozment podał plik . dmp na forum więc go otworzyłem debugerem, żeby sprawdzić co zawiera plik .dmp



SYSTEM: [color=Black]WINDOWS 7 64bit/DEBIAN 64bit.[/color] MOBO: ASROCK N68C-S UCC
PROCESOR: ATHLON64 x2 5600 2.9GHz. PAMIĘĆ:Kingston 4GB DDR2 800MHz CL5 Dual Channel Dysk: WDC WD800JB-00JJA0 (80GB, IDE)
Awatar użytkownika
piotrino1
Junior Member
 
Posty: 1285
Rejestracja: 26 sty 2007, 17:12

Postautor: dezmont » 06 lip 2011, 15:35

piotrino1 pisze:Ok, Krizz masz rację. Kol. Dozment podał plik . dmp na forum więc go otworzyłem debugerem, żeby sprawdzić co zawiera plik .dmp


Sorry też nie wiedziałem o tym ;) myślałem że da radem odczytać na obcym kompie.



[SIZE="1"][color="DeepSkyBlue"]Zasilacz[/color] OCZ ModXStream Pro 700W [color="DeepSkyBlue"]Dysk[/color] Samsung F3 HD103SJ 1TB 7200 32MB SATA [color="DeepSkyBlue"]Napęd[/color] Sony AD-7241S-0B [color="DeepSkyBlue"]Procesor[/color] AMD PHENOM II X4 955 AM3 [color="DeepSkyBlue"]Płyta główna[/color] MSI 870A-G54 ATX [color="DeepSkyBlue"]Karta graficzna[/color] Gigabyte GF GTX470 1280 MB [color="DeepSkyBlue"]RAM[/color] DDR3 Patriot 4GB 1600MHZ 2x2GB CL9 GAMING ELK AMD [color="DeepSkyBlue"]Obudowa [/color]CoolerMaster Gladiator 600[/SIZE]
Obrazek
Awatar użytkownika
dezmont
Junior Member
 
Posty: 8
Rejestracja: 05 lip 2011, 22:50
Lokalizacja: Wwa

Następna

Wróć do Sterowniki, aktualizacje i dodatki
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości
cron