IrDA MA620 i WinXP - problem z instalacją sterowników

Problemy ze sterownikami oraz zagadnienia związane z dodatkami i aktualizacjami.

IrDA MA620 i WinXP - problem z instalacją sterowników

Postautor: vacu » 06 maja 2005, 13:43

Witam!
Pożyczyłem dziś od kumpla IrDĘ - model jak w temacie MA620 Compatible ES620. Mam jednak problem z instalacją - po odpaleniu instalatora [zarówno z płyty jak i ściągniętego z inetu] niby wszystko jest ok - instalacja przebiego jak trzeba, następnie restart no i zaczynają się schody. Po podłączeniu kabla do USB irda wykrywana jest jako 'Motorola Comp Modem' czyli nie tak jak trzeba. Próbowałem instalować ręcznie te stery ale na liście urządzeń mam tylko 2 modemy Motoroli, natomiast wskazanie pliku .inf instalatora skutkuje monitem, że 'w pliku nie ma informacji nt. urządzenia'. Próbowałem też dodać irdę poprzez 'Dodaj sprzęt' i spoko - jest na liście, instaluje się ale potem w menedżerze urządzeń pisze, że urządzenie nie jest podłączone (kod 10), natomiast w modemach widnieje 'USB Serial Controller' czyli to co wykrywa XP.
A teraz najważniejsze - problemy są najprawdopodobniej spowodowane sterownikami do kabla od Motoroli t720i, które instalowałem wcześniej. Tylko jak teraz te sterowniki wywalić? W Menedżerze urządzeń nic nie ma nt. motoroli jednak kiedy podączam ją do kompa jest prawidłowo wykrywana. Gdzie więc szukać plików do wywalenia? Z Dodaj/Usuń... wywaliłem już wszystko nt. Motki ale problem nadal jest... To dość popularny model Irdy - może ktoś miał podobny problem?
Pzdr!
~vacu



Obrazek
Awatar użytkownika
vacu
Junior Member
 
Posty: 2365
Rejestracja: 21 sty 2004, 14:00
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza (Zagłębie Dąbrowskie)

Re: IrDA MA620 i WinXP - problem z instalacją sterowników

Postautor: deinterlace » 07 maja 2005, 10:53

Te sterowniki do 720ki to pewnie te same co do mojej E365, czyli 2320 czy coś takiego - mogłem się pomylić. Wystarczy jeszcze raz uruchomić instalację w wersji ".exe". Nazywa się to USB CABLE DRIVER na przykład - i instalator zapyta czy wywalić stare stery.



Awatar użytkownika
deinterlace
Junior Member
 
Posty: 108
Rejestracja: 05 lis 2004, 17:18
Lokalizacja: z...

Re: IrDA MA620 i WinXP - problem z instalacją sterowników

Postautor: vacu » 07 maja 2005, 12:20

deinterlace pisze:Te sterowniki do 720ki to pewnie te same co do mojej E365, czyli 2320 czy coś takiego - mogłem się pomylić. Wystarczy jeszcze raz uruchomić instalację w wersji ".exe". Nazywa się to USB CABLE DRIVER na przykład - i instalator zapyta czy wywalić stare stery.
To chyba faktycznie te same i co dziwne faktycznie zapytał czy wywalić [choć nie powinien, bo wcześniej wywaliłem je przez 'Dodaj/usuń...'] ale niestety to nie pomogło. XP nadal twierdzi, że moja IrDA to 'Motorola Cable modem' i nawet do wiadomożci nie przyjmuje, że może to być co innego :( .

Teraz ciekawostka - przykład logiki XP: u kumpla, po instalacji sterów kabelka od razu jest on wykrywany jako IrDA 'Mobile Action 620' czyli tak jak trzeba. U mnie, mimo, że sterowniki są niby zainstalowane [tzn. mogę dodać takie urządzenie poprzez 'Dodaj sprzęt...'] to XP nawet nie bierze pod uwagę takiej możliwości [na liście wyboru jest tylko ten cholerny modem motoroli]. Ehhh...



Obrazek
Awatar użytkownika
vacu
Junior Member
 
Posty: 2365
Rejestracja: 21 sty 2004, 14:00
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza (Zagłębie Dąbrowskie)

Re: IrDA MA620 i WinXP - problem z instalacją sterowników

Postautor: deinterlace » 07 maja 2005, 13:01

Sprawdz jeszcze czy w "urz. mag. szeregowej" po podłączeniu kabla pojawia się "urządzenie kompozytowe USB" czy coś takiego. Jeśli tak to pod to zainstaluj sterowniki



Awatar użytkownika
deinterlace
Junior Member
 
Posty: 108
Rejestracja: 05 lis 2004, 17:18
Lokalizacja: z...

Re: IrDA MA620 i WinXP - problem z instalacją sterowników

Postautor: vacu » 07 maja 2005, 13:35

deinterlace pisze:Sprawdz jeszcze czy w "urz. mag. szeregowej" po podłączeniu kabla pojawia się "urządzenie kompozytowe USB" czy coś takiego. Jeśli tak to pod to zainstaluj sterowniki
Nie pojawia się. Jest tylko 'USB Serial Controller' w Modemach ale przy ręcznej instalacji jest jak pisałem:
- automatycznie XP chce instalować modem Motoroli
- ręcznie z listy mogę wybrać tylko to co wyżej
- ręcznie z pliku .inf - 'w pliku nie ma informacji nt. urządzenia'.
:(



Obrazek
Awatar użytkownika
vacu
Junior Member
 
Posty: 2365
Rejestracja: 21 sty 2004, 14:00
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza (Zagłębie Dąbrowskie)

Postautor: Dark » 07 maja 2005, 14:54

Jak dla mnie... zachowuje się podobnie tak jak Sagem od Neostrady, jak mu nie pasi, ż jest na kontrolerze PCI, podpięty do USB, to wariuje i daje się wykryć tylko jako "Nieznane urządzenie", albo wymaga czegośtam (path, zcy to mże są osobne stery), żeby działać na kompie z MB z chipsetem VIA. Ile masz koncentratorów USB i gniazd USB, i ile urządzeń podłączonych już do tych portów ? Problem może być też związany z mocą koncentratora dostępną na te porty.



LP Rulezzzz ;)
Dark
Junior Member
 
Posty: 13
Rejestracja: 06 maja 2005, 21:11

Postautor: deinterlace » 07 maja 2005, 15:53

Sorry, że w twoim temacie vacu... Dark - zerknij też na mój post ten poniżej o motoroli



deinterlace
Awatar użytkownika
deinterlace
Junior Member
 
Posty: 108
Rejestracja: 05 lis 2004, 17:18
Lokalizacja: z...

Postautor: vacu » 07 maja 2005, 20:25

Dark - mam 2 gniazda USB, podłączona na dany moment tylko IrDA więc to raczej nie brak mocy. To też raczej nie problem z chipsetem, bo u kumpla na Via ta sama Irda działa.
:(



Obrazek
Awatar użytkownika
vacu
Junior Member
 
Posty: 2365
Rejestracja: 21 sty 2004, 14:00
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza (Zagłębie Dąbrowskie)


Wróć do Sterowniki, aktualizacje i dodatki
 


  • Podobne tematy
    Odpowiedzi
    Odsłony
    Ostatni post

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości