PDA

View Full Version : Spam a ignorancja

fpz
17-03-05, 18:59
Wszyscy głośno mówią, że ze spamem walczyć trzeba. Jest to prawda tak oczywista, jak to że oddychamy. Jednakże większośc ludzi nie zdaje sobie sprawy, że sami przyczyniają się do budowania spam-śmietnika.
Niedawno mój kolega dostał informację na swoja skrzynkę "super promocję ericsona" jak się późnej okazało sprzed dwóch lat. Chodziło między innymi o to, ze mozna wygrać telefon tylko trzeba wysłac tego maila dalej, do znajomych w tym koniecznie jednego do producenta.
To na pewno każdy zna ze swojej skrzynki odbiorczej doskonale i nie dziwi nic. Oczywiście mój kolega razem z ta wiadomością dostał kilkadziesiąt adresów e-mail, choc o to nie prosił.
Wiadomo, że stało sie tak, bo jakiś naiwny idiota, oprócz idiotą okazał się leniwym kretynem, bo mu sie nie chciało "uszczęśliwić" swoich zanjomych rozsyłając tę wiadomość używając funkcji "UDW" (Ukryj Do Wiadomości) oraz wykasowac tego smietnika porzedzającego e-mail, ktory jakis inny leniwy zostawił. Telefonu nie otrzymał nikt, ale kolega zaczął dostawać "intersujace" informacje z dziedziny telekomunikacji.

Piszę o tym, bo chcę żeby ktos głośniej zaczął mówić o funkcji "UDW", która standardowo nie jest na wierzchu na przykład w produktach z fabryki Gatesa.
Może ktoś opracuje taki tekst i udostepni go, żeby na przykład mozna było zamieścić go na swojej stronie.
Nalezy pamiętać, ze SPAM na osobistych skrzynkach firmowych to też między innymi zasługa "kolegów" którzy leniwe rozsyłją "fajne" e-maile.
W tekście tym świadomie nie piszę, o tym, że upublicznianie naszych adresów poprzez podawanie ich na lewo i prawo, a zwłaszcza w internecie to głowny sprawca niechcianej poczty. Ta sprawa jest oczywista.
Komentujcie proszę i głosujcie w ankiecie.

sztosz
18-03-05, 10:16
Tylko raz przesłalem takiego maila dalej, ale było to dawno temu. Jeżeli musze wysłać jakis mail do wiecej niż pieciu osób robie to przez skrypt php który sam sobie napisałem.

A jezeli tych osób jest mniej to używam ctrl+c ctrl+v i kazdej wysyłam osobny mail.

cin
18-03-05, 10:58
Nie do unikniecia w obecnym protokole e-mail. Trzeba z tym zyc, nic wiecej nie powiem w temacie.