PDA

View Full Version : skrypt do automatycznego otwierania i zamykania okien

Krizz
15-09-04, 10:27
1. Czy w win9x są komendy pozwalające na zabijanie procesów z linii poleceń (command.com)? Osobiście wątpię w to, ale warto zapytać, bo byłoby mi bardzo potrzebne...
2. Czy, podobnie jak wyżej, da się jakąś komendą z linii poleceń otworzyć grupę roboczą lub otoczenie sieciowe w exploratorze? Na razie zrobiłem to tworząc i uruchamiając linki .lnk, ale chciałbym bezpośrednio.
3. jesli nie ma rozwiązania na powyższe pytania, to czy zna ktoś visual basica na tyle dobrze, by przedstawił mi kod do skryptu .vbs, który by otwierał, a następnie zamykał konkretne okna exploratora?

szymon grabiński
16-09-04, 14:00
ad.1. pskill marka russinovicha. ponadto polecam taskkill'a oraz pslist'a i psexec'a

ad.2. sprobuj nbstat'em, nbtscan.exe. ponadto jezeli nie znasz sieci, do ktorej chcesz wejsc to po pierwsze nalezalozby wyliczyc zasoby, nastepnie uzyc jakiegos rclienta.

ad.3. patrz narazie ad.1 i ad.2

Krizz
16-09-04, 14:45
ad.1. pskill marka russinovicha. ponadto polecam taskkill'a oraz pslist'a i psexec'a

Przypominam że pytałem o narzędzia działające pod 9x. Wszystkie powyższe działają pod NT i poźniejszymi.
Znajomy (pozdrawiam Lamę) podesłał mi m.in. małe narzędzie zwane killw.exe (http://lbrisar.1coolpage.com), niestety wymaga ono podania identyfikatora okna, a ja do automatycznego skryptu mogę podać jedynie nazwę okna.

ad.2. sprobuj nbstat'em, nbtscan.exe. ponadto jezeli nie znasz sieci, do ktorej chcesz wejsc to po pierwsze nalezalozby wyliczyc zasoby, nastepnie uzyc jakiegos rclienta.

Nie. Ja chcę OTWORZYĆ okno z np. otoczeniem sieciowym, tak jak np. można otworzyć okno explorera z jakimś zasobem sieciowym poprzez komendę:
"c:\progra~1\intern~1\iexplore.exe" "\\komputer\zasob"

szymon grabiński
16-09-04, 16:07
pskill nie dziala pod win9x?! faktycznie. no to zonk.
a co chcesz w ogole osiagnac?

Krizz
17-09-04, 07:39
Dobrze. Opiszę, w czym leży problem.
Pamiętasz, Szymonie, jak zarzuciłem tematem o udostępnianiu zasobów na SBS2003 na koncie gościa? Koniec końców udało się to, jednakże pod win9x nie działa to całkiem tak, jak chciałem. Aby wejść na zasób jako gość, trzeba wykonac takie kroki:
1. zamontować jakikolwiek zasób z np. jakiegoś winXP z grupy roboczej, czy to poprzez otwarcie go, czy poprzez NET USE (sic!)
2. otworzyć otoczenie sieciowe
3. wejść na Sieć Microsoft Networks
4. wejść na domenę
5. wejść na SBS2003
6. wejść na zasób udostępniony dla gości.

Trochę to śmieszne, ale pominięcie któregoś z tych kroków spowoduje, że nie uzyska sie dostępu do zasobów na SBS2003, jako gość. Śmieszny jest szczególnie krok 1. Nie da się też wejść bezpośrednio na zasób SBS poprzez UNC typu \\serwer\zasob. Nie da się też go zamontować komendą NET USE. Być może któryś z tych kroków możnaby pominąć, ale nie zmienia to faktu, że trochę okienek trzeba i tak otworzyć. Na szczęście całą tę procedurę trzeba wykonać tylko raz, po starcie kompa z win9x. Potem można wchodzić bez problemów.

szymon grabiński
18-09-04, 13:09
a czy masz zainstalowany protokol nwlink zgodny z ipx/? i w zakladce WINS zalaczone netbios przez tcp/ip?!

Krizz
20-09-04, 12:48
Nie ma protokołu nwlink w win9x.
W win9x nie włącza się netbiosa przez tcp/ip w zakładce WINS, ani w ogóle nigdzie.
Wszystko co mówisz dotyczy systemów NT.

szymon grabiński
20-09-04, 13:10
oj krizzz.... protokol zgodny z ipx/spx w win98, a w nt nwlink z ipx/spx.
co do netbiosa to on ma przeciez po drugiej stronie sbs2003 a tam to jest i bez tego nie rusz.

Krizz
20-09-04, 13:33
Na serwerze oczywiście że jest netbios przez tcp/ip.
Ale nie mieszajmy novelowskich protokołów z netbiosem, który sam właśnie zaproponowałeś, by był pakowany w pakietach tcp. No ale niech będzie, spróbuję to doinstalować.

Krizz
20-09-04, 13:47
Zgodnie z logiką, ani drgnęło.

szymon grabiński
21-09-04, 11:33
krizz w tym momencie moze i nie drgnelo, ale wracajac do ipx'ow to odsylam do przeczytania innych forum (infojama, centrumxp) i tam mozesz sobie poczytac ze wbrew temu, ze ipx glownie stosowalo sie w novellu to bardzo czesto jego instalacja pomaga na podobne dolegliwosci jak twoja. nie wiem dlaczego, ale tak wlasnie jest.

Krizz
21-09-04, 13:19
ipx glownie stosowalo sie w novellu to bardzo czesto jego instalacja pomaga

Szczególnie, gdy ktos chciał pograć w starcrafta :D