View Full Version : Blokada tapety
Chciałbym zablokować tapetę na pulpicie w 98SE tak by ktoś mający drobne pojecie o tym systemie nie mógł jej zmienić . Najchętniej użyłbym do tego jakiejś właściwości samego wina , tak jak np gpedit w XP , ale może być też jakiś darmowy program.
P.S. Tapeta jest jak najzupełniej normalna i nikomu szkody nie wyrządzi , mam po prostu wesołków na moim współdzielonym służbowym kompie.
E tam będzie ciężko ale wystarczy jakoś ukryś plik win.ini tam jest zapisywane położenie tapety oraz jaka to tapeta ( choć to plik windozie bardzo potrzebny)
Może Windows Configurator 0.6 pomoże :?: Zablokujesz dostęp do opcji pulpitu i tyle a przy pomocy programu jak będziesz potrzebował, szybko sobie przywrucisz :)
Znajdziesz go tutaj:
http://www.komputerswiat.pl/include/download/download_komentarze.asp?idp=2766
E tam będzie ciężko ale wystarczy jakoś ukryś plik win.ini tam jest zapisywane położenie tapety oraz jaka to tapeta ( choć to plik windozie bardzo potrzebny)
A w jaki sposób ograniczy to kogokolwiek od zmiany tapety w ustawieniach ekranu?
Jak dla mnie, to Poledit i wio. Wystarczy zablokować dla całego systemu wchodzenie do właściwości ekranu (choć nie mam tu żadnego win98 by sprawdzić czy to zadziała... ale powinno). Jeśli wesołkowie nie są zbyt kumaci w komputerach, nie będą wiedzieć jak temu zaradzić.
w tym pliku jest zapisywana jaka to tapeta jak ją wykosisz nie wedzie jej wogóle , genreralnie patrzałem w takim programiku jak konfigitator widnows i jest tam opcja zablokowania zmiana tapety
szymon grabiński
11-07-04, 19:07
nie potrzeba programow. mozna to zrobic w rejestrach.
start->uruchom->regedit
znajdz klucz:
HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Pol icies\System
a teraz co za co odpowiada:
NoDispCPL -> wylaczanie dostepu do wlasciwosci ekranu
NoDispBackgroundPage -> wylaczanie dostepu do zakladki wlasciwosci ekranu Tlo.
mozna rowniez zablokowac panel sterowania czy w ogole wylaczyc ustawienia.
mozna rowniez wylaczyc dostep do regedit.
niestety wszystko i tak w leb bierze, jesli kolesie podmienia ci plik :D
windows98 nie sprawdza sumy kontrolnej pliku.
albo wczytuje starszą wersję rejestru którą system przechwuje automatycznie
Szymon Grabiński napisał :
znajdz klucz:
HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Pol icies\System
Nie mam końcowej zakładki System. Czy to znaczy że mam ją sam utworzyć ?
szymon grabiński
13-07-04, 16:49
Tak
Dzięki , działa .
Ale to ....ciężka sprawa .
Nadal można zmienić tapetę dając prawy przycisk myszy na jakimkolwiek obrazku i ustawiając jako tło.
Chyba nic z tego , poddaje się :x
Frank Holman
13-07-04, 17:07
a czego Ty wymagasz od 9x na FAT :evil:
cały ten temat to normalnie KOMEDIA :twisted:
Tylko tej jednej rzeczy :wink:
Update :
Jeśli to komedia przepraszam wszystkich komediantów za zmarnowany czas :cry:
Frank Holman
13-07-04, 17:17
ja sie nie gniewam (może emotki wyszły złe) :)
i nie zarzucam nikomu marnowania czasu
zawsze mam taki brzydki ubaw czytając takie "męczarnie/zabawy" :twisted:
Ani ja , ale uważam ze uczestniczący i próbujący pomóc w męczarniach ludzie mogą poczuć się urażeni nie emotami ale użytymi słowami .
Następnym razem proszę o takie wiadomości na priva , ponieważ do tematu nie wnoszą niczego pożytecznego a moderatorów proszę o wycięcie moich dwóch (łącznie z tą ) ostatnich odpowiedzi ( i Franka odpowiedzi również , jeśli się zgodzi :wink: , żeby nie robić OT z tego tematu).
szymon grabiński
13-07-04, 18:00
Czemu sie tak łatwo poddajecie. Ograniczmy jeszcze rozwijanie menu kontekstowego. Frank, te 800 postow to masz z taki uwag?!
dobra zmien nastepujacy klucz:
hkey_current_user\Software\Microsoft\Windows\Curre ntVersion\Policies\Explorer. Dodaj wartosc DWORD i nazwij ja: "NoTrayContexMenu". Zmodyfikuj nastepnie wartosc na 1. Zamknij rejestr i zrestaruj kompa. Moze to troche zamotac normalna prace, ale jakies rozwiazanie jest :)
Powodzenia!
Ojej, mozna wogole skasowac windows 98, wtedy ludziska nic juz w nim nie zmienia ;)
A teraz nawet nie pojdzie poustawiac ikonek automatem (odstepy rowne)...
Myślę że pod pewnym względem Frank ma rację, .
Wyłaczenie menu kontekstowego będzie raczej męczące .
Dzięki jednak za próby bo właśnie na takich próbach polega wyzwanie rzucone temu zamierzchłemu systemowi (98)
Kończę temat i bardzo dziękuję wszystkim za udział :P
szymon grabiński
14-07-04, 06:46
cin, wszystko idzie tylko trzeba troche wyobrazni :)
jest ustawienie, ktore blokuje tapete tak, ze nie mozna jej zmienic wchodzac nawet do wlasciwosci ekranu. usuwalem nawet taka blokade jakies 2 miesiace temu w jakies firmie. nie pamietam jednak wartosci z rejestru, a nie mam az tyle czasu, zeby to sprawdzic. z cala pewnoscia byla to wartosc przypisana do wallpaper.
No tak, ale na szybko to wystarczy zmienic plik z obrazem tapety nie zmieniajac jego nazwy.
szymon grabiński
14-07-04, 12:10
jezeli w kluczu:
HKCU\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Pol icies\Explorer dopiszesz
NoSaveSettings to wylaczysz zapisywanie ustawien przy wyjsciu, wiec tym samym powrocisz do tapety, ktora byla ustawiona przy uruchomieniu systemu.
vBulletin Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.