View Full Version : L4... i co dalej.
A więc sprawa ma się tak:
Jak wiadomo miałem wypadek w pracy - zgłoszony protokół został spisany, orzeczono w nim iż wypadek nastąpił nie z winy pracownika. Owo zdarzenie miało miejsce 7.Marca.2004r. wkrótce minie 4 miesiąc mojego chorobowego.
Chciałbym się więc dowiedzieć, jeśli to możliwe, jak przedstawia się moja sytuacja prawna tzn. co mi grozi w najgorszym przypadku (zwolnienie)?
Pozdrawiam
netvalker dlaczego uważasz, że grozi Ci zwolnienie :?:
Z jakiego powodu tak uważasz i jakie zwolnienie :?:
Zwolnić można przecież każdego pracownika. To tylko kwestia odpowiedniej formy (zgodnej z kodeksem pracy) wypowiedzenia umowy o pracę.
Pozdrawiam.
[...]Zwolnić można przecież każdego pracownika. To tylko kwestia odpowiedniej formy (zgodnej z kodeksem pracy) wypowiedzenia umowy o pracę.
Niby tak, i właśnie w tym sęk, obiło mi się o uszy że można zwolnić pracownika który jest na chorobowym przez 6 miesięcy i interesuje mnie czy to prawda.
Frank Holman
24-06-04, 13:52
Kodeks pracy (ma zastosowanie jeżeli jesteś legalnie zatrudniony, tj. masz umowę "o pracę" na piśmie)
Art. 53.
§ 1. Pracodawca może rozwiązać umowę o pracę bez wypowiedzenia:
1) jeżeli niezdolność pracownika do pracy wskutek choroby trwa:
a) dłużej niż 3 miesiące - gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy krócej niż 6 miesięcy,
b) dłużej niż łączny okres pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku - gdy pracownik był zatrudniony u danego pracodawcy co najmniej 6 miesięcy lub jeżeli niezdolność do pracy została spowodowana wypadkiem przy pracy albo chorobą zawodową;
2) w razie usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy z innych przyczyn niż wymienione w pkt 1, trwającej dłużej niż 1 miesiąc.
§ 2. Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia nie może nastąpić w razie nieobecności pracownika w pracy z powodu sprawowania opieki nad dzieckiem - w okresie pobierania z tego tytułu zasiłku, a w przypadku odosobnienia pracownika ze względu na chorobę zakaźną - w okresie pobierania z tego tytułu wynagrodzenia i zasiłku.
§ 3. Rozwiązanie umowy o pracę bez wypowiedzenia nie może nastąpić po stawieniu się pracownika do pracy w związku z ustaniem przyczyny nieobecności.
§ 4. Przepisy art. 36 § 11 i art. 52 § 3 stosuje się odpowiednio.
§ 5. Pracodawca powinien w miarę możliwości ponownie zatrudnić pracownika, który w okresie 6 miesięcy od rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia, z przyczyn wymienionych w § 1 i 2, zgłosi swój powrót do pracy niezwłocznie po ustaniu tych przyczyn.
Art. 41.
Pracodawca nie może wypowiedzieć umowy o pracę w czasie urlopu pracownika, a także w czasie innej usprawiedliwionej nieobecności pracownika w pracy, jeżeli nie upłynął jeszcze okres uprawniający do rozwiązania umowy o pracę bez wypowiedzenia.
Tak to prawda mozna zwonić pracownika po6 miesiącach L-4. Jednak komisja lekarska może przedłużyć ten okres o następne 3 miesiące.
http://www.msp.money.pl/firma/zbior/k_pracy/
Pozdrawiam.
A więc mam jasność, jasność w ciemności widzę.
Po
1. Najlepiej nie chorować;
2. Jeśli już choroba dopadnie Cię, lepiej tego nie zgłaszaj wylecz się sam;
3. Choruj nie dłużej niż 5 miesięcy i 27 dni;
4. Gdy cię zwolnią a wyzdrowiejesz idź do szefa pokolanach i on " ...w miarę możliwości... " może przyjąć cię ponownie;
Czy wszystko dobrze zrozumieć? - czy też coś przeoczyć?
Teraz to wiem, dlaczego coraz powszechniejszy staje się zwyczaj, że pracownicy, którzy chorują robią to w ramach urlopu wypoczynkowego.
netvalker jak się okazuje to wyboru nie masz, musisz szybko i skutecznie wyzdrowieć, idź do szefa pokolanach..... nie zaszkodzi.
Frank Holman
24-06-04, 14:53
zaraz zarac co wy z tymi 6 miesiącami
po pierwsze
USTAWA
z dnia 25 czerwca 1999 r.
o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego
w razie choroby i macierzyństwa
Art.8
Zasiłek chorobowy przysługuje przez okres trwania niezdolności do pracy z powodu choroby lub niemożności wykonywania pracy z przyczyn określonych w art. 6 ust. 2 - nie dłużej jednak niż przez 6 miesięcy, a jeżeli niezdolność do pracy spowodowana została gruźlicą - nie dłużej niż przez 9 miesięcy.
a, że przed jego otrzymaniem przez 33 dni obowiązuje zasada z Kodeku pracy
Art. 92.
§ 1. Za czas niezdolności pracownika do pracy wskutek:
1) choroby lub odosobnienia w związku z chorobą zakaźną - trwającej
łącznie do 33 dni w ciągu roku kalendarzowego - pracownik zachowuje
prawo do 80% wynagrodzenia, chyba że obowiązujące u danego pracodawcy przepisy prawa pracy przewidują wyższe wynagrodzenie z tego tytułu
2) wypadku w drodze do pracy lub z pracy albo choroby przypadającej w
czasie ciąży - w okresie wskazanym w pkt 1 - pracownik zachowuje
prawo do 100% wynagrodzenia.
§ 2. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1, oblicza się według zasad obowiązujących przy ustalaniu podstawy wymiaru zasiłku chorobowego i wypłaca za każdy dzień niezdolności do pracy, nie wyłączając dni wolnych od pracy.
§ 3. Wynagrodzenie, o którym mowa w § 1:
1) nie ulega obniżeniu w przypadku ograniczenia podstawy wymiaru zasiłku chorobowego,
2) nie przysługuje w przypadkach, w których pracownik nie ma prawa do
zasiłku chorobowego.
§ 4. Za czas niezdolności do pracy, o której mowa w § 1, trwającej łącznie dłużej niż 33 dni w ciągu roku kalendarzowego, pracownikowi przysługuje zasiłek chorobowy na zasadach określonych w odrębnych przepisach.
czyli razem już jest to 7 misięcy i 3 dni
+
USTAWA z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
Art. 10.
1. Jeżeli po upływie okresu zasiłkowego ubezpieczony jest nadal niezdolny do pracy z powodu choroby, a dalsze leczenie lub rehabilitacja rokują odzyskanie zdolności do pracy, okres zasiłkowy ulega przedłużeniu - nie dłużej jednak niż na dalsze 3 miesiące.
2. O przedłużeniu okresu zasiłkowego,
to już razem ponad 10 miechów :wink:
po drugie
dla sprawy chyba ważniejsze
USTAWA z dnia 25 czerwca 1999 r. o świadczeniach pieniężnych z ubezpieczenia społecznego w razie choroby i macierzyństwa
Rozdział 3
Świadczenie rehabilitacyjne
Art. 18.
1. Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje ubezpieczonemu, który po wyczerpaniu zasiłku chorobowego jest nadal niezdolny do pracy, a dalsze leczenie lub rehabilitacja lecznicza rokują odzyskanie zdolności do pracy.
2. Świadczenie rehabilitacyjne przysługuje przez okres niezbędny do przywrócenia zdolności do pracy, nie dłużej jednak niż przez 12 miesięcy.
Art. 20.
Przepis art. 53 § 5 Kodeksu pracy stosuje się odpowiednio do pracownika pobierającego świadczenie rehabilitacyjne, jeżeli zgłosi on swój powrót do pracodawcy niezwłocznie po wyczerpaniu tego świadczenia, choćby nastąpiło to po upływie 6 miesięcy od rozwiązania stosunku pracy.
Art. 21.
Ilekroć w przepisach o ubezpieczeniu społecznym, o ubezpieczeniu zdrowotnym, o emeryturach i rentach, a także w przepisach, które uzależniają uprawnienia od dochodu rodziny, jest mowa o zasiłku chorobowym, należy przez to rozumieć również świadczenie rehabilitacyjne.
Okey dzięki wielkie, Czyli wzasadzie nie sześć a 7~10 miechów i to mi się podoba.
Dzięki Serdeczne.
Pozdrawiam.
vBulletin Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.