PDA

View Full Version : [?] Probleme z Lan'em

michol
12-10-02, 21:44
wyglada to tak: jak chce przejrzec Lan to bardzo dlugo trwa podgladanie windows network jak rowniez wejscie do grupy roboczej. jak sie zobacze jakie dyski sa udostepnione na drugim kompie (win98) to jest ok wszystko gra i chodzi szybko ale ten start...
pomozcie...
WinXP HE

Anonymous
13-10-02, 00:59
http://p205.com/forumxp/viewtopic.php?t=68

P.S. Wystarczyło poszukać :wink:

michol
13-10-02, 18:04
nie pomoglo. jak klikne na grupe robocza to strasznie dlugo trwa zanim zobaczy kompy, i rownie dlugo jak chce podejrzec udostepnione zasoby na drugim na kompie

JACKoH
13-10-02, 19:49
Może maska podsieci jest za duża. Np. 255.0.0.0 a nie 255.255.0.0

Anonymous
13-10-02, 19:53
W takim razie usuń również drugi wpis, odpowiedzialny za udostępnianie drukarek, znajduję się on w tym samym miejscu co ten poprzedni.

michol
14-10-02, 08:57
za zainteresowanie probowalem tego i tego o dalej nic. chyba sobie wezme cos na uspokojenie i poprawe cierpliwosci i bede musial z tym zyc :)

Emel
26-10-02, 12:31
Spróbuj tak:
1.Poustawiaj numery IP na komputerach w sieci np. 10.0.0.1,
10.0.0.2 itd
2.Wyłącz we właściwościach otoczenia sieciowego wszystkie protokoły poza TCP/IP, albo tylko ich powiązania z Klientem sieci i Udostępnianie....
3.W Komput z winxp stały adres IP daj w konfiguracji alternatywnej

Powinno pomóc

Anonymous
26-10-02, 13:13
Może to pomoże: Opcje folderów -> Widok -> odznacz Automatycznie wyszukuj foldery sieciowe i drukarki. Teraz niestety folder Moje miejsca sieciowe nie będzie odświeżany.

mummle
08-11-02, 21:42
A ja proponuję inaczej.
Przez przypadek trafiłem na:

Protokół NetBeui powstał do komunikowania się w sieciach lokalnych, gdzie na komputerach zaistalowany jest Windows. We wszytkich wersjach Windowsa protokół ten znajduje się w protokołach Microsoft, zabrakło go jednak w Windowsie XP. Aby móc korzystać z tego protokołu pod tym systemem operacyjnym należy poświęcić trochę więcej czasu.

I postanowiłem czytać dalej:
Pierwszą rzeczą jaką musimy zrobić jest włożenie płyty Windows XP do CD-ROM. Następnie należy wybrać podkatalog \Valueadd\MSFT\Net\NetBEUI.
Przekopiować plik Nbf.sys do %Systemroot%\System32\Drivers.
(%Systemroot% - to katalog w którym zainstalowany jest Windows XP może się nazywać Windows, WinNT ewentualnie dowolnie inna nazwa wybrana przez nas przy instalacji.)
Wyłączyć filtr nie pokazuj ukrytych plików i folderów. W dowolnym oknie wybrać Narzędzia -> Opcje folderów -> Zakładka Widok.
Przekopiować plik Netnbf.sys do %Systemroot%\inf.

No i instalacja:
Wybrać właściwości połączenia lokalnego.
Wybrać Zainstaluj.
W kolejnym oknie zaznaczyć Protokół i wybrać dodaj. Zaznaczyć NetBEUI i potwierdzić OK.
Zrestartować system.

U mnie działa szybciej, może jest to jeszcze kwestia tego klucza o którym pisał PablO:
Żeby przyśpieszyć (czyt. uczynić normalnym) przeglądanie zasobów sieci musisz usunąć następujący wpis z rejestru:
HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\Curr entVersion\Explorer\RemoteComputer\NameSpace\{D627 7990-4C6A-11CF-8D87-00AA0060F5BF}
@="Zaplanowane zadania"

Powodzenia panowie i panie