PDA

View Full Version : Problem

Marcinsz52
03-07-03, 08:21
Mam taki problem : W trakcie kopiowania z partycji c na np. partycje e kopiowanie przebiega bardzo wolnu , UDMA w opcjach mam ustawione , słyszalem ze jesli ktoś kupuje nowy dysk to UDMA na dysku jest fabrycznie ustawiony na mniejszy niż powinien być czy jest jakis program do ustawiana UDMA na dysku.
Mój komputer to ATHLON 2.0 256 DDR HDD 40 GB Windows XP
Gdy miałem starszy dysk to wszystko chodziło normalnie
Prosze Pomóżcie

Altamark
09-07-03, 15:17
Podstawowe pytanie jak został podzielony dysk (jakim programem) podejrzewam że zastosowałeś FDISK-a. Bywa tak że tablica partycji nie została zamknięta tzn. został na dysku obszar nie przypisany do żadnej partycji. Druga sprawa to dysk nie napisałej o jego typie SEAGATE CAVIAR MAXTOR niektóre muszą mieć odpowiednio ustawine zworki konfiguracyjne.
Po trzecie zajrzyj do biosa czy włączone są tryby DMA na wszystkich kanałach.

Marcinsz52
09-07-03, 16:02
Dysk mam firmy SEGATE a robilem partycje programem o nazwie PARTITION MAGIC i masz racje jest opszar wolnego miejsca ktury nie jest uzywany ale nie wiem jak go mam skasowac lub dołączyć do jakiejs partycji jak możesz to pomóż!!!

Altamark
09-07-03, 16:18
W partition Magic-u musisz powiększyć partycję rozszerzoną (to jasnoniebieska obwoluta) o obszar nieprzypisany a potem to samo zrobić z ostatnią partycją

Marcinsz52
09-07-03, 20:10
Dzieki za rade ale i tak sam sobie nie poradze bo zabardzo nie znam sie na tym programie a ta partycja jasno niebieska to nic sie nie da z niom zrobic

Altamark
10-07-03, 10:37
po uruchomieniu programu w dolnym oknie podświetl partycję EXTENDED a potem kliknij prawym myszy w okienku dislogowym kliknij RESIZE/MOVE teraz w oknie masz pozycję NEW SIZE strzałkami możesz zwiększać lub zmniejszać partycje powiększ ją na MAX i daj OK. Analogicznie postąpisz z ostatnią partycją FAT32 np. E a potem zatwierdz wykonanie wszystkich operacji, pojawi się pasek postępy i jak skończy zamknij program i uruchom powtórnie komputer.