View Full Version : Second Gate Studio - Blog
Witam,
Od dawna nosiłem się z zamiarem stworzenia sobie bloga technicznego. W końcu wyszło. Z dumą ;) przedstawiam Second Gate Studio Blog (http://blog.secondgate.pl) i czekam na opinie (wszelkie najróżniejsze). Na razie nie bogato, ale blog ma to do siebie, że zyskuje na wartości z czasem.
Top to tylko tło strony. Pomiędzy krawędzią strony a początkiem ramki z tekstem są około 2cm bez niczego, za duży margines moim zdaniem :)
Ja tylko przyczepiłbym się do czcionki. Bez włączonego wygładzania czcionek ClearType wygląda hm... mało ciekawie. Pozatym to samo co mówił sztosz apropo przerwy na górze strony.
Przerwę w topie polubiłem. :P A tak serio - top mam w planie przebudować, bo jednak coś mi tak nie pasuje.
mQ - o której czcionce mowa?
O tej od treści postów (wybacz, że nie sprecyzowałem).
A mi sie podoba koncepcja "pustej" przestrzeni między górną krawędzią strony a samym blokiem tekstu. Kwestia gustu. Czcionka rzeczywiście nie za bałdzo - zbyt zwykła w stosunku do ascetycznego designu bloga. Proponowałbym np. georgię.
Domyślnie jako główna jest Calibri, kolejna chyba Tahoma. Jutro popróbuję (Georgia mówisz...).
a mnie się podoba. miły dla oka design, czcionka w sam raz (tyle, że pod Linuksem troszkę inaczej to wygląda, więc może dlatego mi się widzi). ogólnie brakuje tylko treści :)
Calibri jest dostępna chyba tylko pod Vistą jak i na innych systemach pod waroonkiem zainstalowania M$ Office 2007. Nie ograniczaj użytkowników tylko do tych korzystających z w/w czcionki ;)
No jak... Calibri jest freeware i nawet swego czasu MS chyba wypuścił jakiś pack z nowymi fontami (bo w Vista trochę tego jest). I nie ograniczam przecież - w CSSie mam ustawione również kolejne czcionki w razie braku Calibiri.
Wróciłem właśnie z trzydniowej przerwy od komputerów, więc się pobawię dziś trochę i potestuję jak to wygląda na innych konfiguracjach.
Nie dam sobie głowy uciąć ale z tego co wiem nie ma prawnie poprawnej możliwości korzystania z Calibri pod Linuxem bez posiadania Visty lub M$ Office 2007. Na pewno jest też w PowerPoint 2007 Viewer. Ale na bank nie jest freeware (co to w ogóle znaczy?)czy open source.
Nie mniej jednak jak posprawdzałem sobie to Arial wcale gorzej się nie prezentuje (a może nawet IMHO ciekawiej, choć może nie czytelniej, ale też nie nieczytelnie czy nie przyjemnie ;) ).
No i ten... pusty top :) To tak jakbym miał nagle czarny pasek na samej górze filmu/książki pomiędzy krawędzią a treścią. Ale już nie miał go na dole, takie... jakby nie przymślane moim zdaniem, gdyby to była (ale nie jest) książka to bym rzekł marnotrawstwo.
vBulletin Copyright ©2000-2010, Jelsoft Enterprises Ltd.